Fredag 19.4.2013 presenterte regjeringen stortingsmeldingen «Morgendagens omsorg», som skal bli grundig drøftet i Stortinget. I meldingen foreslår regjeringen blant annet et program for en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk for perioden 2014–2020.

Foto: Lena Borge
Foto: Lena Borge

– For å løse fremtidens utfordringer må vi mobilisere og ta i bruk samfunnets samlede omsorgsressurser. Sammen med brukere, pårørende, frivillige og helse- og omsorgspersonell i kommunene, vil vi skape morgendagens omsorg, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, ifølge en pressemelding.

Regjeringen ønsker å utforme en politikk som skal bidra til at pårørende blir verdsatt og synliggjort, noe som skal gi økt likestilling og mer fleksibilitet, heter det i meldingen.

Den foreslåtte pårørendepolitikken skal blant annet synliggjøre, anerkjenne og støtte pårørende som står i krevende omsorgsoppgaver.
– Familieomsorgen representerer en stor og viktig ressurs i omsorgssektoren. Mange ønsker å være der for sine nærmeste med pleiebehov, men pårørende trenger også anerkjennelse, støtte og avlastning. Med en aktiv og fremtidsrettet pårørendepolitikk vil vi bidra til å gjøre hverdagen deres lettere, sier Støre, ifølge pressemeldingen.
Reklamer

3 kommentarer om “Verdsetting av pårørende

 1. Verdsatt og synliggjort, hva skulle det bety i praksis? Jeg har hørt så mye om taushetsplikten i det siste, og at den er en sann plage for pårørende som «bare vil vel». De har rett til å få vite mer enn de gjør, osv..

  Jeg liker det de skriver om brukermedvirkning og hjelp til selvhjelp. Men når det gjelder pårørendedelen skjønner jeg ikke hva de prøver å få fram. For min del virker det bare som om de vil legge mer av ansvaret for den sykes helse over på familien. Noe som ikke er rart da det offentlige ikke alltid er til hjelp.

 2. Min erfaringer er at foreninger og likemenn kan være en enorm støtte og kan bidra til at folk i ulike sykdomssituasjoner får en forståelse fra noen som har vært i lik situasjon. Det er ofte det som mangler på et sykehus, å bli sett og hørt.

  Det skal visst foretas endringer i tilskuddet til støtteforeninger og jeg håper virkelig at regjeringen ikke nå gjør det vanskeligere å drive slikt arbeid. Håper det også er på agendaen å oppfordre syke og pårørende til å benytte seg av de støtteorganisasjoner som fins, noe som sykehus fremdeles ikke gjør eller har nok informasjon om.

  1. Slik tenker jeg også, at det er viktig å bli sett å hørt (for både pårørende og pasient).

   Har truffet både pasienter og pårørende som etter flere år har vært dønn utslitte, fordi de bare har stått på og stått på. De har hatt nytte av organisasjoner og støttegrupper med andre i samme situasjon, man får litt perspektiv ut av det, dele erfaringer om hva som virker/ikke virker. Sett andre. Men oftest har det skjedd ved en tilfeldighet at de har fått vite om at slike grupper eksisterer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s