Michael Mischel, en Standford University psykologi forsker, viste i en studie kalt «The Stanford Marshmallow Study» hvor viktig det er med selvdisiplin – evnen til å utsette umiddelbar tilfredsstillelse i bytte for langsiktig måloppnåelse.

Bilde

I studien som begynte på 1960 tallet, tilbød han sultne 4-åringer en marshmallow, men fortalte dem at hvis de kunne vente til eksperimentator kom tilbake etter et ærend, kunne de få to marshmallows.

De som klarte å vente 15-20 minutter ville demonstrere evne til å utsette tilfredsstillelse og utøve impuls kontroll.

Rundt 1/3 av barna grep tak i Marsmallowsen med en gang, mens noen ventet litt lenger, og 1/3 ventet 15-20 minutter.

Mange år senere etter barna var ferdig utdannet, var forskjellen mellom gruppene dramatisk. De som klarte å motstå fristelsen var mer positiv, selvmotiverende, vedvarende i møte med vanskeligheter, og i stand til å utsette tilfredsstillelse i jakten på sine mål. De hadde vaner som vellykkede mennesker og som videre resulterte i mer vellykkede ekteskap, høyere inntekter, større tilfredshet i karrièren, bedre helse og mer oppfyllende liv enn de fleste av befolkningen.

De som spiste marshmallowsene med en gang var mer urolig, sta og ubesluttsom, mistenksom, mindre selvsikker, og fortsatt kunne ikke motstå tilfredsstillelse. De hadde problemer med å underordne umiddelbare impulser for å oppnå langsiktige mål. Da var det tid for å lese til viktige eksamener, viste de en tendens til å bli distrahert til å gjøre aktiviteter som brakte øyeblikkelig tilfredsstillelse. Denne impulsen fulgte dem hele livet og resulterte i mislykkede ekteskap, lav trivsel og inntekt, dårlig helse, og frustrerende liv.

 

Hentet fra: http://www.sybervision.com/Discipline/marshmallow.htm

Reklamer

2 kommentarer om “The Stanford Marshmallow study – selvdisiplin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s