Husdyr kan snarere gi en beskyttelse mot visse typer allergi, konkluderer en stor europeisk studie.

Kaci, en Alaskan Husky, her 8 uker. Foto: Lena Borge

Barn under to år som lever sammen med hunder, katter, fugler og marsvin eller andre gnagere, får ikke oftere astma i seks til ti års alder enn dem som ikke har husdyr. Dette er konklusjonen til en stor europeisk studie.  Den bygger på elleve mindre studier fra sju land: Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Spania.

Foreldre til rundt 11.000 barn svarte først på et spørreskjema da barna var under to år. Så svarte de om igjen, da barna var blitt eldre. I noen av studiene var barna da blitt seks år, i andre var de åtte, ni eller ti år. Forekomsten av astma holdt seg jevn i dette tidsrommet. Dette tyder på at den siste spørsmålsrunden ikke kom for tidlig, før astmaen hadde fått utvikle seg fullt ut. Studien tar altså høyde for dette, ifølge artikkelen i det åpne tidsskriftet PLoS ONE, ifølge forskning.no.

Studien gjaldt både allergisk og ikke-allergisk astma
Allergisk astma omfattet alle tilfeller hvor barna også reagerte allergisk på mat eller stoffer i lufta. Den ikke-allergiske astmaen har ukjent årsak. Heller ikke antall tilfelle av høysnue økte.  Husdyr er altså ikke en helsefare for små barn, ifølge denne studien.

Snarere tvert imot. Resultatene tyder nemlig på at småbarn med hunder og gnagere i hjemmet har mindre risiko for å bli følsomme for stoffer i lufta som kan framkalle allergi. Hunder ga også beskyttelse mot  stoffer som kan gi matallergi, opplyser artikkelen.

Stor undersøkelse
Det store antallet deltakere gjorde det mulig å luke ut mulige medvirkende faktorer. Slike faktorer kunne påvirke resultatet eller forklare det utfra andre årsaker, for eksempel astma eller allergi i familien, mor som røyker under svangerskapet, eller boforhold.

Undersøkelsen var også stor nok til at forskerne kunne se mindre detaljer i resultatene. For eksempel kunne de zoome inn på spesielle aldersgrupper mellom null og to år. Slik fant de ut at det ikke var noen spesiell, kort tidsperiode der barna var mer følsomme for husdyr.

Hentet fra: http://www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/Kjaledyr-gir-ikke-astma-hos-barn-7189631.html#.UYFdSbV7Lz4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s