DBT ble opprinnelig utviklet av den amerikanske professoren og psykologen Marsha M. Linehan, University of Washington, Seattle, som en prinsippstyrt, delvis manualbasert behandlingsmetode for voksne kvinner med borderline personlighetsforstyrrelse og et mønster av gjentatt selvskadende atferd. Professor Marsha M. Linehan og hennes kollegaer fant gjennom empirisk forskning at standard kognitiv atferdsterapi (CBT) ikke møtte denne pasientgruppens behov i tilstrekkelig grad. De tilførte derfor flere behandlingsteknikker og utviklet en behandling (DBT) med markant bedre effekt på pasientgruppen.

marsha_linehan
Professor Marsha M. Linehan

I DBT fokuseres det i større grad på aksepteringsstrategier i tillegg til strategiene som benyttes for å oppnå endring. Ordet «dialektisk» henspeiler behovet for å ta hensyn til og balansere ulike deler av virkeligheten, se at ulike sannheter kan sameksistere, bruke ulike strategier og løsninger, tenke både-og istedenfor enten-eller. Sentralt står arbeidet med å søke balansen mellom det å akseptere og det å forandre – for terapeut så vel som pasient. En nøkkel i dette er trening i mindfulness (oppmerksomt nærvær) der pasienten lærer å styre sin egen oppmerksomhet og oppleve øyeblikket på en ikke-dømmende, aksepterende måte: Merke og konstatere hva som faktisk skjer, verken kjøre rundt på ”autopilot” eller være oppslukt av hva vi frykter skal skje eller synes ikke burde skjedd. Å se hvordan virkeligheten faktisk er, er en forutsetning for å planlegge og oppnå effektiv endring. Akseptering er dermed et nødvendig fundament som integreres i behandlingens andre hovedelement: Økning av pasientenes problemløsningsferdigheter.

DBT integrerer kunnskap fra atferdsterapi, kognitiv terapi og læringsteori samt dialektisk og østlig (zen) filosofi. Den gis som individualterapi og ferdighetstrening i gruppe, begge ukentlig. Mellom gruppemøtene og timene som gis individuelt, kan pasienten etter avtale kontakte sin individualbehandler per telefon ved behov for veiledning i bruk av effektive ferdigheter i krevende situasjoner. En annen stolpe i behandlingen er konsultasjonsteamet: En gruppe DBT-behandlere som ukentlig veileder hverandre med hensikt å øke egne ferdigheter og motivasjon til å benytte metoden best mulig i pasientbehandlingen.

Mer om DBT

DBT er en prinsippstyrt, delvis manualbasert behandlingsmetode som gir behandlere klare retningslinjer og gode verktøy i møte med mennesker med ulike former emosjonell reguleringssvikt og selvskadende atferd. Gjennom systematisk empirisk forskning fant Linehan og hennes kollegaer ut at kognitiv behandlingsmetoder ikke møtte disse pasientenes behov i tilstrekkelig grad. De tilførte derfor flere behandlingsteknikker og utviklet en behandling, DBT, med markant bedre effekt på pasientgruppen.

I DBT fokuseres det i større grad på aksepteringsstrategier i tillegg til strategier for å oppnå endring. Kunnskap fra dialektisk og østlig filosofi integreres med atferdsterapi, kognitiv terapi og læringsteori. Dialektikken handler om å ta hensyn til og balansere ulike deler av virkeligheten, se at ulike sannheter kan sameksistere, bruke ulike strategier og løsninger, tenke både-og istedenfor enten-eller. Sentralt står balansen mellom det å akseptere og det å forandre – for terapeut så vel som pasient. En nøkkel i dette er mindfulness, som Linehan var først med å integrere i psykoterapi. Pasienten lærer å styre sin egen oppmerksomhet og oppleve øyeblikket på en ikke-dømmende, tolerende måte, merke og konstatere hva som faktisk skjer, verken kjøre rundt på «autopilot» eller være oppslukt av frykt om hva som skal skje eller ikke burde skjedd. Å se hvordan virkeligheten faktsik er, er en forutsetning for å planlegge og oppnå effektiv endring. Akseptering er dermed et nødvendig fundament som integreres i behandlingens andre hovedelement; trening i problemløsningsferdigheter.

DBT gis som individualterapi og ferdighetstrening i gruppe, begge ukentlig. Mellom gruppemøtene og timene som gis individuelt, kan pasienten etter avtale kontakte sin individualbehandler per telefon for veiledning i bruk av effektive ferdigheter i krevende situasjoner. Dette er blant flere strategier som benyttes for å sikre at pasientene generaliserer ferdighetene til hverdagen hjemme, noe som dermed er med på å redusere behovet for innleggelser. Et annet sentralt element i DBT er konsultasjonsteamet; Terapeutene veileder hverandre ukentlig, med hensikt å øke egne ferdigheter og motivasjon for å benytte metoden best mulig i pasientbehandlingen.

Les mer her; https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/sentre/nssf/dbt/pdf/dbt-oversikt-okonomi-forskning.pdf

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s