De kalles for CV-generasjonen. De har høye forventninger til livet og til seg selv. Så høye at de går på helsa løs. «Flinke pike» sliter seg syke allerede i grunnskolen.

stressed

 

De yngste er ikke eldre enn 13-14 år. Det er gjerne ressurssterke ungdommer med høye forventninger til livet og store krav til seg selv. Ole Rikard Haavet, fastlege ved Lillestrøm legesenter og førsteamanuensis ved UiO, mener skolen bør finne løsninger sammen med foreldre og lærere for å forebygge at de unge sliter seg ut.

– Alvoret er undervurdert. Tidlig innsats er avgjørende for resultatet, sier han.

 

Mange sliter

  • I en undersøkelse Universitetet i Oslo foretok blant to årskull av alle tiendeklassinger i Oslo for noen år siden, rapporterte 65 prosent av jentene og 59 prosent av guttene at de følte høyt press om å lykkes. Disse hadde flere symptomer på depresjon enn de øvrige.
  • I Ung i Oslo-undersøkelsen fra 2012 har 10 000 ungdommer svart på spørsmål om psykiske helse. 43,4 prosent sier de føler at alt er et slit. 35,4 prosent har søvnproblemer. 43,3 prosent bekymrer seg for mye om ting. Det er en markant økning fra 2006. Jentene scorer høyest i alle grupper.
  • I 2011 skrev Herbjørn Liahaugen den første masteroppgaven om stress og utbrenthet blant elever på videregående skole. Han brukte spørreskjemaet «Bergen burnout index» på 70 elever ved en tilfeldig valgt større videregående skole i Hedmark. Skjemaet brukes vanligvis til å måle utbrenthet i arbeidslivet. 36,4 prosent av jentene på skolen fikk en score som plasserte dem i «grenseland til utbrent» eller «utbrent». Det overgår alle tall fra tilsvarende undersøkelser gjort i jobbsammenheng.

    Kilder: Psykologi og samfunn, Tidsskrift for norsk psykologforening, Institutt for samfunnsforskning, Bergens Tidende

Les hele artikkelen og flere historier her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/De-sykt-flinke–7280990.html#.UhICMpJ7Lz5

Psykisk og fysisk stress er dagens største utfordring. Stress påvirker våre kostholdsvaner, fører til søvnproblemer og resulterer i mindre overskudd. BestSolution har løsningen for å få mer ro og velvære i hverdagen. Les om løsningen for å stoppe stressreaksjoner her:

http://www.stoppstress.no/nb-no/ourservices/stoppstressapp.aspx

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s