I en artikkel på Aftenposten.no fortelles det om dagens matsvindel. Uttrykket «rent mel i posen» får sin forklaring og jeg begynner å lure på motivet til enkelte matvareprodusenter.

A woman shopping in a grocery store

Det er en svensk forfatter, Mats-Eric Nilsson, som har «avslørt» mange av våre vanlige produkter og forteller deres egentlige historie i boken «Den hemmelige kokken». Blant annet butikklaget brød som kan være 1 år gammel, Tropicana juicen som kan være 11 mnd, vaniljen i iskrem kommer fra råtne grantrær og fersk guacamole lagd i butikken som inneholder 2 % avocado. Vegeterianere kan muligens også få seg en overraskelse av hva noen av lettprodukter i meierihyllen inneholder; gelatin fra dyreskrotter.

 

Det «ferske» brødet

Brødet bakes av kornslag som i utgangspunktet har mistet mye av sitt mineral- og vitamininnhold. I de moderne møllenes stålvalser forsvinner ytterligere 50 prosent av næringsinnholdet, før deigen pumpes full av vann, luft og opptil 16 kjemikalier for å skape illusjon av ferskhet i lang tid. Det duftende, varme, «butikkbakte» brødet kan være opptil ett år gammelt. I frossen tilstand fra industribakeren, lynhurtig enzymhevet med Novanyl, har det en holdbarhet på 365 dager. For å gjøre en vond historie kort: Brødet er ødelagt. Årtusenlange bakertradisjoner er lagt i ruiner på én generasjon.

brod

 

Tidligere straffet det seg dyrt å jukse med matvarene. Bedragerne kunne bli plassert i gapestokk eller idømt strenge straffer. Brødforfalskeren George Wood fikk en sviende bot da det i 1819 ble oppdaget at han hadde blandet alun i deigen. Det er ikke uten grunn at man den dag i dag omtaler lurendreiere ved å si at de «ikke har rent mel i posen». Gjorde man ølet mørkere på kunstig vis, vanket straffereaksjoner.

Så hvorfor gjøres dette? Min antakelse er penger, reduserte kostnader og mer lettjente penger. Det er nok ikke uten grunn at helsen på verdensbasis er nedadgående når vi ikke vet hva vi putter i kroppen vår.

Kilde: http://www.aftenposten.no/meninger/Juksemakernes-jubeltid-5595191.html#.Uh2zq5J7Lz4

Det står også en artikkel om dette i Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2012/03/04/nyheter/innenriks/mat/innholdsbedrag/grandiosa/20525916/

Omtale om boken: «Den hemmelige kokken» sysler ikke med ekte råvarer på et kjøkken. Han har hvit frakk og jobber på laboratorium. Da Mats-Eric Nilsson begynte å lese etikettene på matvarene, ble han skremt. Maten kunne inneholde 70 ingredienser, gjerne skjult bak betegnelser som E412. Det fikk ham til å lete etter det virkelige innholdet i maten vår. Visste du at nesten all vaniljesmak stammer fra råttent svensk tømmer? Eller at ferskpresset juice kan være lagret i opptil ett år? Denne boka avslører jukset. Den gir også en innkjøpsguide, en sesongkalender for frukt og grønt samt en oversikt over hvor i Norge man kan kjøpe ekte varer. Boka gir også en guide til både de harmløse og mer risikable E-stoffene vi bombarderes med. Den hemmelige kokken skapte furore i Sverige da den kom, og flere produsenter har i ettertid endret innholdet i matvarene sine.

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=3198145&rom=MP

Reklamer

En kommentar om “Matsvindel

  1. For ikke å snakka om olivenoljen;
    http://olivecenter.ucdavis.edu/publications/Restaurants-and-Foodservice.pdf

    60% av oljene som ble testet var ikke ekte Extra Virgin Olive Oil, da kan man jo lure på hva man får kjøpt her til lands. Det er ingen/null kontroll på hvor olivenene kommer fra, og derfor er det vanskelig å sjekke opp om det er ekte eller ikke for oss forbrukere. Noen olivenoljer er utblandet med f.eks. canola eller hasselnøttolje, og andre igjen er laget av olivener som ikke skulle vært menneskeføde. Det skal visst være trygt å kjøpe olivenolje merket D.O.P (Designations of Origin, les mer om det her: http://www.oliveoiltimes.com/olivarama/what-makes-a-dop-olive-oil-different/35524 )

    Den Hemmelige Kokken’s blogg: http://www.aktavara.org/

    Det er trist at markedet er blitt slik som det er 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s