Norsk Psykologforening etterlyser mer forskning på dette området.

Noen av kjennetegnene på høysensitive mennesker. Foto: Lena Borge
Noen av kjennetegnene på høysensitive mennesker. Foto: Lena Borge

Det regnes at mellom 15 og 20 % mennesker er høysensitive.

Elaine Aron, med doktorgrad i psykologi, har forsket på dem som er født med et særlig sensitivt nervesystem. Det er verd å merke seg at sensitivitet ikke betegnes som en sykdom, men som et personlighetstrekk som verken skal eller bør behandles. Ekstra sensitive mennesker oppfatter mer enn andre, både av fysiske lyder, lys og lukter – og av konflikter mellom mennesker. Og opphopningen av inntrykk fører ofte til følelser av tomhet eller fortvilelse. Derfor må de oftere enn andre trekke seg tilbake og «ta seg inn igjen».

Høysensitive mennesker trenger imidlertid bare litt mer tid og ro rundt seg, litt mer forståelse, istedenfor irettesetting og negativ feedback, og da vil en oppleve at få er så dyktige og effektive som nettopp disse. I tillegg er de ofte flinkere enn flertallet til å lytte og på den måten skape gode relasjoner til andre.

Høysensitivitet må sees på som en gave – en ressurs. De har ofte mer intuisjon og menneskekunnskap enn flertallet, og i primitive samfunn blir de sett på som stammens vismenn. I vår tid finner vi mange sensitive blant akademikere og ikke minst blant kunstnere. Men hva skjer så ofte med høysensitive barn i skolen og på veien mot et godt voksenliv?

I vår individualistiske tid gjelder det dessverre ofte å rope høyest, og å prate mest for å bli lagt merke til. Slik oppfyller de høysensitive ikke samfunnets forventninger, og de blir sjeldnere forstått i oppveksten. Dessverre ender det ofte med liten selvtillit og verst av alt – med nevroser i voksen alder.

Å være følsom er i det hele tatt lite verdsatt i vår kultur. En skal være utadvendt, tøff, enkel og grei, og lett å ha med å gjøre.

Stadig flere og høyere krav til hver enkelt av oss, enten i skole eller på jobb, fører også til at mange sensitive blir utslitte og syke på grunn av stress. Psykolog Trond Haukedal liker å si at vårt moderne samfunn har ADHD, en beskrivelse jeg absolutt kan si meg enig i. I en slik oppjaget hverdag skal det mindre til for at nervesystemet blir utmattet.

Når høysensitive mennesker faller ut av skole eller arbeidsliv, blir det vanskelig å få dem tilbake. Manglende følelse av mestring vil virke ekstra belastende hos denne gruppen.

Ved siden av våre basale behov, er følelse av mestring og det å lykkes kanskje det aller viktigste for oss alle, gammel som ung.

 

Stress

I aftenposten er det en artikkel der det står at høysensitive er like intelligente, ressurssterke og kreative som andre. Negativ respons og uforstand i omgivelsene kan imidlertid gjøre dem ekstra selv­kritiske. Høysensitive personer er mennesker med et særdeles fintfølende nervesystem. Dette gjør at de er mer mottagelige for inntrykk, og de blir lett overstimulert. Av den grunn skal det mindre til før de begynner å produsere stresshormoner.

På NHI kan man lese at den ekstreme følsomheten til alle situasjoner, gjør høysensitive personer mer utsatte for angst og depresjoner. Det ser også ut som de oftere blir rammet av migrene, irritabel tarm, kronisk utmattelsessyndrom, allergi og fibromyalgi. Studier har funnet en sammenheng mellom nivå av selvopplevd belastning eller stress, graden av følsomhet for sanseinntrykk og fysiske symptomer. Resultatene tyder på at slik følsomhet er positivt knyttet til stressnivå og symptomer på dårlig helse.

Høysensitive mennesker er også kreative, nysgjerrige, arbeidsomme, ekstremt samvittighetsfulle og medfølende. De har ofte stor respekt for natur, musikk og kunst, er svært intuitive, og legger ofte merke til ting som andre ikke ser. For, som forfatterne av en artikkel fra Psychology Today skriver: Forskanset i trygge omgivelser, og beskyttet mot andres negativitet, kan de utvikle seg og blomstre.

Kilder:

http://www.aftenposten.no/viten/Sarlig-sensitiv-7198643.html#.UjrKWMZ7Lz4

http://www.bygdanytt.no/meining/Lite-verdsatt-folsomhet-79158.html

http://nhi.no/forside/mer-folsom-enn-de-fleste-39616.html

2 kommentarer om “Høysensitive mennesker

 1. Hei Lena!
  Jeg føler jeg leser om meg selv når jeg leser artikler om høy sensitive. Det er litt avslappende fordi jeg føler jeg overreagerer for alt og at ingen forstår meg, så det er godt å lese at det ikke bare er jeg som er slik. Men er det likevel ting som kan gjøres for å roe ned? Jeg sliter sykt mye med stress og kroppen reagerer som om den skal dø innimellom bare for å dra til tannlegen eller konfrontere noen om noe for eks. Jeg blir utslitt av å være slik. Det er ikke mange sider jeg ser på som bra med å ha det sånn..

  1. Hei Maiken og takk for din kommentar 🙂
   På en eller annen måte handler det om ubalanse i nervesystemet, dvs mellom tanker og følelser og den reelle situasjon som gir seg spesielt til kjenne når det er ubehagelige/ukontrollerbare situasjoner som oppstår eller en vet kommer. Sagt på en annen måte, følelser og tanker kjører i hver sine retninger.

   Vårt logiske kognitive tankesystem og emosjonelle følelsessystem er to ulike systemer, og når vi føler frykt, angst og stress kommuniserer de ikke med hverandre på en hensiktsmessig måte. Det finnes et utall med teknikker man kan bruke for å gjenopprette balanse i øyeblikket her og nå, hvor ting blir satt i perspektiv. Følelser og tanker kan være veldig urasjonelle, og kan være så dominerende at rasjonell og fornuftig tenkning og fokus blir umulig.

   Et godt verktøy for å lære å håndtere og møte vonde og ubehagelige tanker og følelser er Stoppstress.no. Vil også anbefale å få veiledning av f.eks. Eldbjørg Wedaa eller Randi T. Nordvik i Mennesket i Fokus, og melde deg på kurs for å forstå og bli kjent med mer av seg selv. Bakenfor kaos og frykt ligger gullet begravet.

   Et annet enkelt råd, men det kan være krevende å gjøre dette og ha tillit til at det faktisk fungerer, er å sette seg ned, fokusere på ubehaget, puste rolig, si til seg selv at jeg aksepterer at jeg føler det jeg føler og spørre seg selv; hva vil dette ubehaget fortelle meg? Hva er det jeg skal forstå? Er det sant det jeg føler? Hva kan jeg gjøre akkurat nå for å slippe tak på dette ubehaget?

   Håper dette ga deg noen svar og lykke til videre på din vei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s