Hjemme hos oss er vi veldig glad i fiskekaker og minsten spiser dette som varmt hvetebrød. Det er derfor veldig synd når vi da finner ut at disse «gode» fiskekakene inneholde gjørme. Surimi er nemlig også kjent som fiskegjørme. Favoritten vår er Madam Bergen, men dessverre bruker også de surimi.

Surimi i Madam Bergen sine fiskekaker. Foto: Lena Borge
Surimi i Madam Bergen sine fiskekaker. Foto: Lena Borge

Ferske og hjemmelagde kalles de. Jeg sendte en mail til Madam Bergen for å spørre om de brukte surimi og om de ville vurdere å kutte det ut. Her er svaret jeg fikk i dag 1.1.13:

«Surimi vil bli erstattet med andre råvarer. Kan ikke si akkurat når det vil skje, men det er en ting vi vil ha fokus på fremover.»

Er bra de er det har innsett at det er mulig å erstatte det, men føler meg ikke trygg på at det er høyt prioritert.

Manger fiskekaker er et annet «godt» alternativ som vi spiser. Dessverre inneholder også disse surimi. Jeg fikk følgende svar fra lofoten.no da det er de som har overtatt Manger:

«Når det gjelder Manger produktene, så har vi brukt samme oppskrift i mange år. Om vi bytter surimi med annet råstoff, vil det påvirke både smak og pris.

 Manger fiskekaker inneholder kun 9% surimi, og surimien består av  91,49 % fisk fra Alaska Pollock eller Pacific Whiting. Så basisen er rent fiskeprotein, selv om det ikke er fiskefileten som benyttes.

 Vi har også fiskekaker som kun inneholder fersk hysefilet, Lofoten Hjemmelagde Fiskekaker. Lofoten Hjemmelaget-serien er produkter som har hysefilet (og torskefilet i gratengen) som råstoff. Disse koster noe mer, men inneholder kun naturlige råvarer.»

Heldigvis finnes det fiskekaker uten surimi og som ikke har noe hokkuspokkus innhold, og det er Lofoten. Jeg sendte også en mail til dem med samme spørsmål og fikk dette til svar 30.9.13:

«Lofoten fører en produktserie vi kaller «hjemmelaget». Denne består av produktene fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og fiskepudding. Produktene er laget ved vår fabrikk på Leknes i Lofoten.

Felles for produktene er at de er laget av ferske, helt naturlig råvarer som for eksempel melk, potetmel, muskatblomme og meierismør. Det er ingen «hemmelige» ingredienser i produktene, alt vi bruker er standard varer som finnes på de fleste norske kjøkken, og ved å lese ingredienslisten på emballasjen vet du nøyaktig hva vi har i produktene. Så Lofoten fiskekaker inneholder ikke surimi.»

Så da er valget vårt enkelt fremover, Lofoten havner i våre mager.

TV2 hadde en repotasje om surimi i oktober 2012: http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/raser-mot-remas-fiskekaker-fiskekakene-inneholder-fiskegjoerme-3903630.html

Reklamer

En kommentar om “Surimi i fiskekaker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s