I en artikkel på aftenposten.no fra 2008, utroligvis nok, kan jeg lese at det finnes en operasjon som kan utføres for personer som har et såkalt Voksenvannhode. Denne tilstanden kan føre til demens. I artikkel får vi møte en søt eldre dame som har fått et nytt liv etter operasjonen, og kan nå huske alt igjen.

En ny sjanse. Foto: Lena Borge
En ny start. Foto: Lena Borge

Voksenvannhode innebærer

Hukommelsesproblemer, balanseproblemer, inkontinens og apati. Tilstanden rammer vanligvis mennesker over 60 år. Årsaken til voksenvannhode er usikker, men forskning viser at press på hjernen kan føre til demens. Diagnosen stilles normalt etter måling av hjernetrykk. Dette kan utføres ved Rikshospitalet, Ullevål, Haukeland og St. Olavs Hospital. Undersøkelsen bør inkludere en CT-scan av hjernen. Nevrologen henviser eventuelt videre til nevrokirurg. De som vil ha veiledning og mer informasjon, kan også ta kontakt med Demenslinjen på telefonnummer 815 33 032.

 

30 minutter

Så lang tid bruker nevrokirurg Per Kristian Eide på operasjonen. Han er en av landets fremste eksperter på en form for demens som hittil har vært svært lite kjent i befolkningen – til tross for at flere tusen nordmenn kan ha det.  For pasienten kan den lille halvtimen bety et nytt liv. Et liv der man husker navnet på barnebarna igjen, og kan avslutte en setning uten å ha glemt starten på den. Et liv som ikke forsvinner i den tåken som kalles demens.

– I praksis innebærer sykdommen at det blir for lite plass for hjernen inne i skallehulen. Vi vet ikke hva som forårsaker det, men vi har sett at måling av hjernetrykket avslører når det er for dårlig plass, forklarer Eide.

Tilstanden omtales gjerne som normaltrykkshydrocephalus, og symptomene er gjerne hukommelsestap i form av demens, dårlig balanse, inkontinens og en litt apatisk innstilling til livet. Disse utvikler seg gradvis, og ofte over lang tid.

Men i motsetning til Alzheimers og andre kjente årsaker til demens, kan voksenvannhode behandles. En enkel operasjon kan bedre eller kurere samtlige symptomer. Flere av pasientene som har fått operasjonen, har flyttet ut av sykehjemmet og hjem til seg selv igjen. Andre har kunnet begynne å jobbe igjen etter lang tids uføretrygd.

Les hele artikkelen om Else Sonja Andersen (74) her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s