Fedmeforsker og postdoktor Pétur Benedikt Júlíusson ved barneklinikken på Haukeland universitetssykehus i Bergen er ikke i tvil om foreldrenes viktighet:

– Foreldre har en helt avgjørende betydning for barns overvekt, sier han til forskning.no.

Snop til frokost? Foto: Lena Borge
Snop til frokost? Foto: Lena Borge

Både gener, psykiske plager og samfunnsendringer spiller en rolle. Det samme gjør fysisk aktivitet og kosthold.

Med et utgangspunkt på at gener og miljø vektes 50-50 ser fedmeforskeren gjerne at det fokuseres enda mer på rollen til barnas omsorgspersoner – både for å hindre overvekt, og når et oppstått fedmeproblem skal behandles:

– Hva barn spiser og hva de gjør på fritiden er foreldrenes ansvar, særlig når de er små. Det kommer vi ikke unna, selv om forskere strides om hvor mye genetikk og miljøfaktorer betyr.

9 av 10 overvektige oppfattes som normalvektig

9 av 10 barnehagebarn som er overvektige, oppfattes nemlig som normalvektige av sine egne foreldre, viser resultatene til Júlíusson.

– Blindhets-fenomenet ses særlig blant foreldre som har barn i alderen 2-6 år, men også når det gjelder de litt eldre barna er det vanlig at foreldrene er blinde for overvekten.

– Når små barn blir overvektige kan det også tenkes at foreldrene forbinder dette med noe annet enn et vektproblem, og at de i stedet oppfatter det som om barnet har høy grad av trivsel.

Forskningen viser også at det er lavt utdannede foreldre som har størst risiko for overvektige barn. Det sier seg selv at når man ikke vet bedre, kan man ikke gjøre bedre. Her kommer oppfølging og veileding fra helsestasjon inn som en mulig arena der gode kostholdsvaner kan læres.

Dosent Gudbjørg Øen mener andre utsatte er barn som sliter med følelser eller læring. Her trenger ikke risikoen være knyttet til lav utdanning eller dårlig økonomi. I stedet kan det eksempelvis handle om stress i familien.

Voksnes påvirkning

Forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) opplyser at de fleste barn og unge regelmessig spiser for mye av usunne produkter.

I undersøkelsen Health Meal spurte Bugge mødre og fedre om hva de serverte barna sine (0-18 år) av usunne produkter i løpet av en uke.

Svarene viser at 76 prosent hadde spist sjokolade én eller flere ganger. Dette kan indikere lørdagsgodtet. 65 prosent hadde spist hamburger eller pølser, 54 prosent drakk sukkerholdige leskedrikker, 51 prosent knasket salt snacks, 34 prosent koste seg med søte bakevarer.

11 prosent av foreldrene svarte av barna deres ikke hadde fått noen slike produkter av dem i løpet av uken.

Det er her det er så viktig at vi som voksne må gå foran som gode eksempler. Barn gjør ikke som du sier – de gjør som du gjør. Dette har jeg etterhvert begynt å forstå viktigheten av.

Les hele artikkelen her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s