Fagfolk er i dag bekymret for de langsiktige konsekvensene ved at mange unge har begynt å bruke snus. Til bladet “Sammen mot kreft” sier avdelingssjef Kirsten Haugland: “Mange av de unge som snuser i dag ville ikke begynt å bruke tobakk i det hele tatt hvis ikke industrien hadde lyktes så godt i å gjøre snus til en trend.”

Dette er faktisk en trend blant unge i dag...
Dette er faktisk en trend blant unge i dag…

Forbudt i EU. Snus har vært forbudt i EU siden 1992. Sverige og Norge har et unntak fra denne regelen, mens Danmark har et delvis unntak.

Rask økning av puls og blodtrykk

Snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen. Forskning indikerer også at snus kan føre til kreft i spiserøret, munnhulen og magesekken, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Kristin Byrkje.

Når man legger inn en pris snus, stiger pulsen og blodtrykket umiddelbart. Nivåene forblir høye så lenge prisen er i munnen. Dette skyldes nikotinet i snusen. Nikotinet i snus fraktes fra munnens slimhinner til blodet, og føres rundt i kroppen. Det tar kort tid før nikotinet når hjernen.

Snus gir høye konsentrasjoner av nikotin i blodet over lang tid. Ungdommer som snuser, eller som kombinerer røyk og snus, har fått påvist langt sterkere symptomer på nikotinavhengighet enn jevnaldrende som kun røyker. Det kommer fram i en svensk studie.

Alvorlige kreftformer

Kreft i bukspyttkjertel er en alvorlig sykdom med høy dødelighet, understreker Byrkje. Det samme gjelder spiserørskreft.

– Det er derfor ingen grunn til å bagatellisere bruken av snus, selv om skadevirkningene som er kjent i dag er vesentlig lavere enn ved røyking, understreker Kristin Byrkje.

Snusing i svangerskapet

Snusing i svangerskapet øker risikoen for dødfødsler, for tidlig fødsel og svangerskapsforgiftning. Nikotin er svært skadelig for fosteret, som får i seg minst like mye nikotin når moren snuser som når hun røyker.

Snusbruk er i tillegg blant annet forbundet med tann- og tannhalsproblemer.

Idrettsskader

En studie på norske soldater viste at snusbruk økte risikoen for skader under trening. Det var mer skader i muskler, ledd, leddbånd og sener, i tillegg til forstuinger og skjelettskader. Les mer om hva Norges Idrettsforbund skriver om snus og trening.

En blogger skriver:

«Rart å tenke på… Da jeg var liten, var det omtrent ikke et eneste ungt menneske som snuset. Snus var noe som godt voksne tydde til, og det hadde meget lav status. De snuserne jeg kjente, var ofte personer som enten hadde levd et hardt liv, hadde svært dårlige tenner – eller ikke hadde råd til å kjøpe vanlig tobakk. Jeg husker hvor vemmelig det var da de spyttet det brune gørret ut igjen. Til de grader uappetittelig.»

Rart hvordan noe kan «snus» til en trend!

Les også Kunnskapsmangel om snus blant gravide.

På grunn av kommentarer som ønsker mer kilder til kreftforeningens artikler tok jeg kontakt med dem og fikk disse kildene:

Her er et faktaark om snus som Kristin Byrkje fikk fra en svensk overlege/professor og tobakksekspert på et møte i Stockholm i fjor høst (2013) Skador av snus – fakta.

Kilder:

30 kommentarer om “Visste du dette om snus?

 1. Med all respekt for at det selvsagt ikke er sunt å snuse, mener jeg legevitenskapen tvert imot ovenstående artikkel faktisk vet veldig mye om langtidsvirkningene av snusing. Også ved bruk fra ung alder av. Snus har vært til stede i flere generasjoner – i langt større grad i Sverige enn her i Norge – og oftest med en ung start blant brukerne.

  Meg vitterlig foreligger det ingen vitenskapelige belegg for kausalitetssammenheng mellom snus og kreft (av noe slag). Nettopp derfor har Socialstyrelsen i Sverige sett seg tvunget til å trekke ovenstående formente medisinske sammenhenger, fordi man faktisk ikke over mange års søk og studier har klart å entydig påvise dem.

  Med vennlig hilsen
  En som aldri har snuset og syns det er en ekkel vane, men som ikker gidder svada-vitenskap

  1. Takk for din kommentar. Med kreftforeningen som kilde og følgende utsagn: «Det vi er mest sikre på i dag, er sammenhengen mellom snus og kreft i bukspyttkjertelen. Forskning indikerer også at snus kan føre til kreft i spiserør og i magesekken», synes ikke jeg det virker som svada. (https://kreftforeningen.no/forebygging/royk-og-snus/)

   I 2009 kom forskning.no ut med en artikkel om britiske forskere som ikke hadde funnet sammenheng mellom munnhulekreft og bruk av røykfrie tobakksprodukter. (http://www.forskning.no/artikler/2009/juli/225728)

   I samme artikkel står også; – Både Verdens helseorganisasjon og EU og har klassifisert snus som kreftfremkallende, forteller avdelingsdirektør Kaia Kierulf i Helsedirektoratet i en epost til forskning.no. I følge Helsedirektoratet inneholder snus mer enn 30 kreftfremkallende stoffer. Og snusen som brukes i Norden øker risikoen for kreft i bukspyttkjertel og spiserør. Når det gjelder andre kreftformer er det ikke avklart om snus øker risikoen.

   Det får være opp til hver enkelt om hva som er avgjørende faktorer i denne sammenheng. Jeg for min del, heller aldri brukt eller kommer til å bruke snus, kunne ønske trenden kunne «snus», slik at dette ikke var populært blant unge, uansett hva forskning sier.

   1. Hvis det er kreftfremkallende ..Merkelig at de ikke har endret advarselen på snusboksene..?
    * Basert på hvilken forskning har kreftforeningen trukket sine klonklusjoner fra?
    -ref det Eirik Aarnes nedenfor.

  1. Hei og takk for kommentaren. Ifølge røyketelefonen svarer de dette på hva er farligst av løssnus og porsjonssnus: «Det er ingenting som tyder på at det er mindre farlig å snuse porsjonssnus enn løssnus. Den eneste forskjellen jeg vet om er at det ikke er påvist at posesnus gir de samme endringene i munnens slimhinner som løssnus. De endringene man kan se ved bruk av snus er en hvitaktig fortykkelse av slimhinnen. I tillegg er det ved langvarig bruk av løssnus vanlig at man får en ”snuslomme” der man alltid legger prisen. Løssnus og porsjonssnus inneholder de samme stoffene og er på den måten like helseskadelige.» (http://www.ung.no/oss/tobakk/59226.html)

 2. Mange av de som snuser løssnus svelger og spiser jo tobakken. Hvordan kan dette ikke være mer skadelig enn en porsjonssnus som man ikke svelger/spiser og heller kaster ut igjen? Det er vel logisk at man får i seg mer av de skadelige stoffene dersom man faktisk svelger det ned i spiserøret og videre ned i magesekken? Det med økning av puls og blodtrykk vil jo være ett faktum uansett pga nikotinen. Men i forhold til forskning så savner jeg også å få oppnevnt om testpersonene bruker løssnus eller porsjonssnus. Dette bli sjeldent nevnt og derfor kommer unge ofte med den «unnskyldningen» at det ikke er så farlig siden de «kun» bruker porsjonssnus.

 3. I Sverige er det ikke påvist økning i bukspyttkjertelkreft ved bruk av snus. Sverige har mye lenger erfaring med snusbruk som strekker seg langt tilbake i tid. Sverige har færre tilfeller av bukspyttkjertelkreft sammenlignet med Norge, men større snusforbruk. Derfor fester jeg mye mer lit til svenske forskningsresultater enn jeg gjør ovenfor det lille norske forskningsmiljøet.

 4. «Snus gir høye konsentrasjoner av nikotin i blodet over lang tid. Ungdommer som snuser, eller som kombinerer røyk og snus, har fått påvist langt sterkere symptomer på nikotinavhengighet enn jevnaldrende som kun røyker. Det kommer fram i en svensk studie.»

  Vil gjerne se en kilde på dette?

   1. De skriver jo akkurat det samme i den artikkelen. «Tatt fra en svensk studie» er like vagt som bare å påstå samme argument uten noen form for underbygning. Hvem sto for studien? Hvor mange deltok i den, 10 eller 10 000? Var tendensene store nok til at man med rette kan uttale seg på måten kreftforeningen gjør?

   2. Kreftforeningen er en interesseorganisasjon. At de kan stole på svak forskning som passer agendaen deres burde være åpenbart for journalister. Da burde man kreve mer en «viser en svensk studie».

 5. Vi har intet annet enn røykeloven og takke for dette, noen mennesker trenger denne form for stimuli for å føle seg hele, enten vi vil eller ikke.
  Hva med å heller produsere mindre skadelige varianter, som f.eks å utelate alle tilsetningsstoffer i tobakk?? Som vi vet er over 5000 stoffer og at minst 60 av disse er kreftfremkallende.

  1. Hei, det ideelle er jo selvfølgelig ingen av delene. Ta en prat med legen din. Du kan også ringe røyketelefonen for gode råd: 800 400 85 (gratis nummer). Ønsker du å kutte ut røyk eller snus er slutta.no et gratis, nettbasert og interaktivt tilbud. Unge og andre som vil slutte med snus eller røyk kan også prøve den gratis appen Slutta. Lykke til! 🙂

   1. Ironisk at du ikke kan gi ett svar.
    Røyk er direkte knyttet opp til kreft, og det er dødsfall som er direkte knyttet opp til denne. Mens det til snus, ikke er ett eneste dødsfall som kan knyttes direkte opp til snusen. Noe bloggeren her heller ikke klarer å oppdrive beviser på.
    Mye synsing og lite fakta.
    Snus er mye bedre enn røyk, både for kroppen, og for de rundt deg.

 6. Forskning indikerer også at snus kan føre til kreft i spiserør og i magesekken……………… Svada – kom igjen når det finnes noe som beviser det 😦

 7. «Ungdommer som snuser, eller som kombinerer røyk og snus, har fått påvist langt sterkere symptomer på nikotinavhengighet enn jevnaldrende som kun røyker.»
  Dette sier jo seg selv. Det blir jo det samme som å si: Mennesker som spiser to potetgull-poser om dagen blir feitere enn de som spiser en hver dag. Bra forskning, håper de fikk godt betalt.

 8. Så mange som snuser, og enda ikke ett eneste tilfelle av kreft som er forårsaket av snus? Men allikevell så er det stor grunn til å mene at det forårsaker kreft? Hva er det for en logikk? I løpet av hvor mange år har snusen eksistert, og ingen tilfeller hvor snus har blitt påvist som grunnen, og dere skal fremdeles komme med propaganda om at snus er kreftfremkallende?

 9. Det står at ..Når man legger inn en pris snus, stiger pulsen og blodtrykket umiddelbart. Nivåene forblir høye så lenge prisen er i munnen. Dette skyldes nikotinet i snusen. Nikotinet i snus fraktes fra munnens slimhinner til blodet, og føres rundt i kroppen. Det tar kort tid før nikotinet når hjernen.
  Jeg er fest røyker, å har et par ganger prøvd snus, og når mang legger den innen snus,så går det ikke lang tid før en får høy puls og blir uvel, så det gjør jo noe helt klart med kroppen, så til dere som hele tiden må ha bevis, flott at dette skrives om, nikotin er jo helt klart ikke bra for kroppen…
  Flott at du skriver om tema 🙂 Lena 🙂

  1. Så det er altså en logikk i at dersom du får høy puls er noe usunt?
   Løp 1 km så fort du klarer, du får både høy puls og kan bli uvel, det betyr at løping gjør noe med kroppen, og ikke er bra for deg?

   «Nicotine patches significantly improved attention and memory in older people suffering from mild cognitive impairment, which often leads to Alzheimer’s, according to a new study .

   Before you get excited, smokers, the researchers say the study has nothing to do with cigarettes. They looked at 74 non-smokers with an average age of 76. Half got a nicotine patch of 15 mg per day for six months; the other poor bastards got a placebo. Neither group knew whether they had the real patch.

   Dr. Paul Newhouse, director of the Center for Cognitive Medicine at Vanderbilt University Medical Center, reports in the journal Neuroscience that the patches helped patients do better on cognitive tests for «attention memory, speed of processing and consistency of processing.» After 6 months of treatment, the nicotine group regained 46 percent of normal longterm memory for their age. The placebo group got 26 percent worse.»

   Så så forferdelig kan altså nikotin være for folk..

 10. Bra innlegg og viktig at man holder fokus på at snus på ingen måte er sunt. Jo mer forskning vi får på det jo bedre. Snuser selv og holder opp et par måneder om gangen før jeg sprekker igjen. Merker fort en forbedring i kroppen i de månedene jeg holder opp.

  Det er en del som fokuserer på at snus ikke er på langt nær så skadelig som røyk. Det er å sammenligne epler og pærer. Det er som å si at det er bedre å røyke tobakk enn å røyke dop, som er noe vi alle kan være enige i. Men det ufarligjør ikke det å røyke tobakk av den grunn.

  Snus påvirker kroppen og helsen negativt. Vi kan godt ønske oss enda mer nøyaktige forskningsresultater, men vi skal ikke være i tvil om at det er skadelig å snuse. Ingen grunn til å lure seg selv.

 11. Er vi enige om at nikotin ikke er bra for kroppen? Og at det er kreftfremkallende stoffer i snus? De to tingene er jo lett å finne fram til via et laboratorium og trenger ikke forskes på! Ok, kreftfremkallende stoffer! Stoffer som kan kalle frem kreft! DET alene bør en ta på alvor. Og jeg vil jo si at når man inntar stoffer som kan få kreft av, er det jo sannsynlig at man kan få kreft!! For meg er DET logikk!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s