Gurkemeie er et populært krydder også kjent under andre navn som gurkemeje, kurkuma, turmeric, curcumin og indisk safran. Gurkemeie (Curcuma longa) stammer fra Sør-India og Indonesia, og er siden eldgammel tid blitt brukt som smakstilsetning, som fargestoff i tekstiler og som medisin. Gurkemeie tilhører ingefærfamilien og benyttes ofte som farge erstatning for safran og er en av hovedingrediensene i karri. Karri pulver, som brukes mye i det indiske kjøkken, består i hovedsak av gurkemeie og andre krydder som koriander og bukkehorn.

Gurkemeie - et unikt krydder
Gurkemeie – et unikt krydder

Beskyttende egenskaper

Gurkemeie har lenge vært omtalt for sine betennelseshemmende egenskaper. Nå får også den virksomme urten omtale for andre beskyttende egenskaper, som for eksempel mot fedme og kreft.

I følge NRK viser forskning fra Cork Cancer Research Center at curcumin fra gurkemeie ødelegger enkelte kreftceller. Ifølge rapporten dreper ikke bare curcuminen kreftcellene, men de får også kreftcellene til å begynne å fordøye seg selv.

Dette sier Hjemmet NR 48/10 med helhetsmedisiner og spesialist i indremedisin Alan Fjelstrup om gurkemeie og kreft:

«Noe av gunnen til at forskere for en del år siden begynte å interessere seg for gurkemeie, er den lave forekomsten av visse krefttyper i India. For eksempel har en vestlig mann tyve ganger så stor sjanse for å utvikle prostatakreft som en inder.»

Helhetsmedisiner Alan Fjeldstrup
Helhetsmedisiner Alan Fjeldstrup

«Studier viser at curcumin både kan forebygge og hindre sprening av flere typer kreft. Ved å motvirke dannelsen av blodkar i kreftsvulster vil curcumin også kunne hindre at svulsten vokser. Særlig har curcumin vist seg å hemme utviklingen av tykktarmskreft og brystkreft. Curcumin har også vist lovende effekt mot viruset som utløser livmorhalskreft.»

 

 

«- Det utrolige ved curcumin er at det har direkte effekt på kreftcellenes interne kommunikasjon, sier Allan Fjelstrup. – Å tilføre curcumin er som å stikke en kjepp i hjulene for cellenes utvikling. Det fører til at cellene må gå i dvale, eller enda bedre, at de setter i gang med å ødelegge for seg selv. At alt dette forårsakes av et naturlig stoff, helt uten bivirkninger, er utrolig.»

Laboratorieforsøk har også vist at curcumin ikke bare øker effekten av cellegift, men også reduserer antallet cellegiftresistente celler. Videre knytes curcumins kreft beskyttende effekt til dens reduserende og til tider kurerende effekt på inflammasjoner.

Naturens kortison

I flere laboratorieforsøk har man vist at curcumin ekstrakt fra gurkemeie virker på alle enzymer som forårsaker betennelser i kroppen. Til sammenligning blokkerer aspirin kun ett av enzymene som forårsaker betennelse. Denne unike egenskapen har gjort at gurkemeie ofte omtales som ”naturens kortison”, helt uten bivirkninger. Svært mange pasienter hevder å ha sluttet helt med kortison og andre medikamenter til fordel for naturprodukter med gurkemeie.

Curcumin har vist seg i kliniske studier å ha like god eller bedre betennelseshemmende effekt, enn de NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske midler) curcumin har blitt sammenlignet med, og det uten bivirkningene. Den naturlige evnen til å redusere inflammasjoner ser ut til å være hovedårsaken til at curcumin ofte hevdes å fjerne eller sterkt redusere smerter i ledd og muskler. Dette gjelder spesielt for alle som plages av ulike former for gikt og hos idrettsutøvere som er rammet av treningsskader.

– De fleste behandlingsmetodene av leddgikt går på å dempe smertene. Det interessante med gurkemeie er at det reduserer symptomene, sier doktor John Innes ved Bristol University. Han får støtte av lege Roald Strand ved Kilden Helse i Oslo i følge en artikkel fra DinSide.no.

Noe av det nyere forskning indikerer at gurkemeie og curcumin kan ha positiv effekt på:

 • Menstruasjonssmerter
 • Inflammasjoner og smertetilstander
 • Infeksjoner, sykdom og degenerative tilstander
 • Fordøyelsesproblemer og tarmgass
 • Overvekt og fedme
 • Høyt kolesterol
 • Blodpropp
 • Frie radikaler, hudlidelser og oksidative skader
 • Diabetes
 • Kreft
 • Leverskader og detox
 • Nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons og Alzheimers

Hvem kan ta Gurkemeie?

Gurkemeie har som du ser mange legende egenskaper og er et krydder du trygt kan benytte mer av på kjøkkenet. Gurkemeie er trygt i bruk for omtrent alle, men gravide og personer som har problemer med gallen rådes å konsultere med lege før eventuell bruk utover normalt krydder til maten. Personer som benytter blodfortynnende bør også konsultere lege før medisinsk inntak av gurkemeie eller curcumin.

Mirakelstoff

Purusotam Basnet ved Universitetet i Nord Norge forsker på curcumin/gurkemeie. Han sier at i laboratoriet opptrer curcumin nærmest som ett mirakelstoff. Det virker på alle ensymer som forårsaker betennelsestilstander. Problemet med stoffet er imidlertid at det har begrenset biotilgjengelighet. Det betyr at det tas i liten grad opp av kroppen. I laboratorieforsøk så viser det seg at krydderet har en effekt på mus med kreftceller. Ifølge Basnet har studier på mennesker så langt ikke vist overbevisende resultater. Det antas derimot at dersom problemet med biotilgjengelighet løses så har curcumin potensiale i seg til å bli en god medisin mot mange typer sykdommer.

I helsekostbutikker kan du kjøpe Turmeric for ca 170 kr for 60 stk.

Turmeric - gurkemeie tabletter kjøpt på Kinsarvik helsekost. Foto: Lena Borge
Turmeric – gurkemeie tabletter kjøpt på Kinsarvik helsekost. Foto: Lena Borge

Kilder:

Mer lesing:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s