Femten prosent av befolkningen får blindtarmbetennelse i løpet av livet. Oftest er det personer i alderen 10-30 som får sykdommen. Nylig fikk 14 åringen i huset akutt blindtarmbetennelse og jeg fikk være med – helt inn til operasjonsbordet.

Frisk blindtarm og betent blindtarm.
Frisk blindtarm og betent blindtarm.

Hva er blindtarmbetennelse?

Akutt blindtarmbetennelse (appendisitt) er en plutselig betennelse i blindtarmen. De typiske symptomene er smerter rundt navlen tidlig i forløpet. Gradvis, og innen ca. 12 timer flytter smertene seg til et område i nedre, høyre del av magen. Uvelhet og kvalme er vanlig, mange har en eller to episoder med oppkast. Magen kan være treg, men noen pasienter kan ha diaré. Feber rundt 38ºC er typisk.

Symptomene ved akutt betennelse i blindtarmen kan imidlertid variere mye avhengig av pasientens alder og blindtarmens beliggenhet. Hos eldre mennesker er plagene ofte mindre uttalte og mer diffuse, mens ved graviditet kan blindtarmen være forskjøvet slik at smertene oppstår høyere opp i magen.

Blindtarmbetennelse er en vanlig tilstand, og den forekommer hyppigst i aldersgruppen 10-30 år. Ca. 15 % av befolkningen blir rammet av denne sykdommen i løpet av livet. Årlig får vel 100 per 100.000 personer akutt blindtarmbetennelse i Norge. På verdensbasis er forekomsten av akutt blindtarmbetennelse avtakende uten at man kjenner årsaken til dette.

1 blindtarm i døgnet

Datteren min hadde store smerter i mageregionen som forflyttet seg. Hun var veldig tydelig på at dette var en type smerte hun ikke hadde kjent før og ville til legen. Derfra ble hun videresendt til akuttmottaket på Haukeland sykehus, og til slutt sendt på barnekirurgisk med mistanke om blindtarmbetennelse. Etter ultralydundersøkelse ble mistanken forsterket og de valgte å sende henne til operasjon.

«Vi tar 1 blindtarm i døgnet, minst», sa operasjonssykepleierne. På en måte er det jo synd for alle disse blindtarmene, som tilsynelatende er uten særlig viktig funksjon, men betryggende å høre at dette er såkalt plankekjøring. Ihvertfall når man er mamma til eieren av blindtarmen.

Fascinerende kikkhull teknologi
Fascinerende kikkhull teknologi

Som bildet her viser gikk de inn med kamera gjennom navlen, og brukte to av disse lange instrumentene for å fjerne selve blindtarmen. Det hele var gjort på rundt 1,5 time. Hun ble godt bedøvd for å si det mildt, og klarte å sove godt etterpå.

Godt med en hånd å holde i. Foto: Lena Borge
Godt med en hånd å holde i. Foto: Lena Borge

Heldigvis gikk alt bra og hun er i god form igjen. Sårene er så små at de vil neppe synes til sommeren. 🙂

 

Kilde:

nhi.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s