De fleste av oss vil takke ja til å motta et organ fra en annen hvis det kan redde livet vårt. Men er det annerledes hvis vi må ta stilling til å gi bort egne organer?

donordag

På donordagen 14.2.2013 meldte en venninne og meg oss som frivillige for å dele ut brosjyrer og snakke med folk om organdonasjon. Mange var positive og ønsket å prate, noen trodde vi var selgere av et eller annet slag og løp fort unna, men to ting skilte seg ut blant de vi pratet med.

– Eg e altfor gammal, du kan vel ikkje bruke nokke i min kropp vel? sa flere.

– Nei huff, det der vil jeg ikke tenke på! sa noen.

Kan alle som dør, være donorer?
Det er kun personer som dør av hodeskader forårsaket av ulykker, blodpropp eller hjerneblødning som er aktuelle donorer. Videre er det en forutsetning at dødsfallet inntreffer mens pasienten er innlagt på et av landets 28 donorsykehus. Det er i prinsipp ingen nedre eller øvre aldersgrense for å være donor.

Les de vanligste spørsmål og svar her.

En kropp kan redde 7 liv!

Jeg vil oppfordre alle å ta en standpunkt om dette mens man kan. Du vet aldri når hverdagen plutselig kan snu og du står ovenfor en sykdomssituasjon. En annen som vi pratet med på donordagen fortalte at hun ikke hadde tenkte på dette før plutselig søsteren var i en ulykke og legene spurte om hun var donor. – Nei, svarte familien. Det angrer de veldig på i dag, sa hun til oss.

Selv har vi opplevd å ha behov for et organ. Datteren min ble levertransplantert da hun var 4 måneder.

Lena & Sandra. Foto: Lena Borge
Lena & Sandra. Foto: Lena Borge

I dag kan du laste ned donorkort på App til mobiltelefoner og/eller fylle ut donorkort som du f.eks. legger i lommeboken. På de nyeste brosjyrene er det med klistremerker som man kan klistre på førerkortet.

Kilde:

Organdonasjon.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s