I mandagens episode av Puls på NRK (7/4-14) viste de et interessant innlegg om Botox. Det er stor økning i områder Botox kan brukes på, og bivirkningene ser ikke ut til å være annet enn kortvarige. Ferske tall viser at også bruken av Botox øker kraftig. Samlede tall fra skjønnhetsindustrien og medisinsk bruk viser at bruken er nærmere seksdoblet på ti år.

botox

Hva er Botox?

Botox er et merkevarenavn på giften botulinum toxin type A. Andre tilsvarende merker er Dysport, NeuroBLoc og Vistabel. Giftstoffet framstilles fra bakterien Clostridium botulinumsom forårsaker botulisme. Botox blir mye brukt over hele verden, blant annet til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser. Men preparatet er best kjent for å behandle rynker.

Botulinumtoksin er en nervegift som selges som legemiddel blant annet med det kommersielle navnet Botox. Giften hindrer nerveimpulser, og kan lamme musklene de er forbundet med i en periode på noen måneder.

Hvis ikke musklene klarer å trene seg opp selv, eller nerveimpulsene må blokkeres jevnlig, gjentas behandlingen etter noen måneder.

Stoffet er ett av verdens farligste giftstoffer. Nervegiften gis derfor i veldig små mengder.

Botulinumtoksin lages av en bakterie som lever i vann og jord, der den vanligvis ikke gjør så mye ut av seg. Men under noen forhold kvikner den til og produserer nervegiften.

I Norge har det vært tilfeller av botulinumtoksin i rakfisk, noe som kan forårsake sykdommen botulisme.

Nå for tida er det få som får botulisme av dårlig mat. Men så giftig er botulinumtoksin at stoffet har blitt utviklet til bruk i kjemisk krigføring!

Bivirkninger

Det er svært vanskelig å forutse nøyaktig hvordan Botox-innsprøytninger vil fungere på ansiktsmuskler. Man bør være forberedt på at man kanskje ikke får det resultatet som forventes. Men bivirkninger og sideeffekter etter Botox-behandling er uvanlige. Av og til kan pasienter som har fått Botox i pannen oppleve at øyelokkene og øyebrynene henger litt ned. Dette går bort når effekten av Botox avtar, tilstanden varer altså like lenge som den ønskede effekten. Dobbeltsyn og uklart syn opptrer i sjeldne tilfeller. Da bør lege oppsøkes.

Bruksområder

Botox brukes i dag på mange ulike områder og i programmet Puls kunne vi følge en jente som hadde plagsom skjeling på ene øyet som fikk sprøyet inn Botox i muskelen i øyet. Etter andre behandling merket hun forskjell.

De mest brukte områdene av Botox er:

  • fjerne rynker
  • mot svetting
  • klasehodepine (selvmordshodepine)
  • overvekt
  • skjeling
  • muskelspasmer

Norske forskere ledende

På Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forskes det nå på hva Botox kan gjøre for pasienter i fremtiden. Det nyeste er å bruke giftstoffet i behandlingen av magekreft. Andre kreftformer kan også bli aktuelle.

Gode resultater i dyreforsøk gjør at forskerne vil teste dette ut på pasienter. Hos mus med magekreft skrumpet kreftsvulsten nesten helt bort da man sprøytet Botox inn i svulsten og dermed blokkerte nervene inn til den. 

– Etter at vi brukte Botox, har vi for første gang sett en dramatisk effekt på kreftsvulsten. Dette kan kanskje bli en ny metode å bekjempe kreft på, sier Duan Chen til NRK Puls. Han er professor ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin på NTNU.

Dr. Chen forsker på Botox mot magekreft
Dr. Chen forsker på Botox mot magekreft

Det var Chen som først ønsket å prøve ut Botox mot magekreft.

– Vi ser at det nytter å hemme nervene som gir næring til svulsten, sier han.

Botox mot overvekt

Bård Kulseng, som leder Senter for sykelig overvektige, ser nye muligheter med Botox.

Han og kollegene er nå i gang med å teste ut botox på overvektige pasienter. Dyreforsøk på NTNU viste at rotter gikk ned 20 – 30 prosent i vekt. Ved å sprøyte Botox inn i vagusnerven, lammet de den nerven som styrer sult og metthetssenteret.

Lilli Bendriss fra Åndenes makt forteller åpenhjertlig til God Kveld Norge at hun gjerne tar injeksjon av Botox og mener at det er for mye hysteri rundt det.

Jeg følger interessant med videre!

 

Kilde:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s