Vin er bedre enn mosjon påstår den svenske forskeren professor Fredrik Nyström ved Linkjøping universitet.

Et glass for helsen? Foto: Lena Borge
Et glass for helsen? Foto: Lena Borge

Et glass vin hver dag kan beskytte deg mot hjerte- og karsykdom.

En ny studie viser at vin nesten like effektivt som statiner, medisinen som vanligvis brukes mot for høye verdier av kolesterol. Høyt kolesterol er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom.

Studien er delt inn i to grupper, en gruppe skal drikke alkohol hver dag i tre måneder, og en gruppe skal ikke drikke.

vinstudie

Det forskerne ville finne ut var hvordan kolestorolnivået i kroppen ble påvirket, om insulinnivået ble forandret og om leveren skades.

Resultatet forbauset Nyström selv. Det farlige kolesterolet sank med 15 prosent hos vindrikkerne sammenlignet med kontrollgruppen som ikke drakk vin.

Overlege Kristina Kjærheim ved Kreftregisteret vil likevel ikke at det skal anbefales at man drikker et glass vin om dagen grunnet økt risko for brystkreft ved økende alkoholforbruk.

Godt for hjernen

Tromsøundersøkelsen viser at de som drikker moderate mengder vin fikk bedre skåring på de kognitive testene, sier stipendiat Kjell Arne Arntzen.

– Resultatet er oppsiktsvekkende. Moderate mengder vin – rød eller hvit – var assosiert med bedre ytelse og prestasjoner i alle de kognitive testene, både blant menn og kvinner.

Det ble gjort tilsvarende undersøkelse i forhold til inntak av øl og brennevin, men her ble det ikke påvist noen sammenheng i forhold til hjernens ytelsesevne.

Ikke alle er enige med denne forskningsrapporten:

– Det publiseres ganske mange undersøkelser som viser at moderate vindrikkere er en bedre stilt gruppe enn andre. Men det Tromsøundersøkelsen ikke vektlegger er at denne gruppen ofte har gjennomgående høy inntekt og utdanning, de spiser mindre mettet fett, og i tillegg mosjonerer de mer. Du kan ikke sammenligne to grupper når du vet at en av gruppene er mye bedre stilt, sier rusforsker og lege Hans Olav Fekjær.

Jeg tenker at alkohol hver dag mest sannsynlig ikke er det mest gunstige, men synes funnene er interessant, samtidig som jeg liker at forskere tør å gå imot den «vanlige» oppfatningen, – og hva er vel bedre om litt vin i ny og ne kanskje kan hjelpe litt på kolestorolet?

Kilder:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s