De siste årene har bestanden av honningbier gått kraftig tilbake i mange land. Biene er avgjørende for pollinering av mange planter, og derfor svært viktige for verdens matproduksjon.

biene

Forskere mener vi mangler 7 milliarder bier i Europa.

Pollinering/bestøving

Pollinering er overføring av pollenkorn mellom blomster eller innen en blomst for at det skal kunne foregå en befruktning og frø kan dannes.

Insektsbestøvning er bestøvning av blomster ved insekters hjelp, som oftest bier.

Kommersiell pollinering bedrives hovedsaklig av honningbier, og er blitt en stor næringskilde i amerikansk jordbruk. En jordbruker bestiller en birøkter som setter ut biene for å pollinere typisk monokulturer, det vil si at bonden dyrker bare ett produkt på store sammenhengende områder år etter år.

Naturlig pollinering fremkommer av av alle typer insekter fra honningbier, til veps, humler og sommerfugler, og fremkommer i mindre områder der man har vann, skog og fjell i omegnen.

Mangler 3/4 honningbier i Storbritannia

I mer enn halvparten av alle europeiske land ikke er nok honningbier til å pollinere avlingene. Forskere tror at den voldsomme økningen i produksjon av biodrivstoff har utløst en massiv økning i behovet for pollinering. I Storbritannia er situasjonen akutt, der de bare har en fjerdedel av de honningbier som kreves.

– Det mangler rundt 13,4 millioner bikuber i Europa, noe som utgjør rundt sju milliarder bier. Europa står ovenfor en katastrofe med mindre vi gjør noe drastisk med situasjonen nå, sier Tom Breeze ifølge BBC

Vinmonopolet tar ansvar

Visste du at Vinmonopolet ønsker å bidra til å redde biene, og hvis man viser legitimasjon uoppfordret trykker de på en knapp og vips,- en bie eller tre er reddet! Veldig bra tiltak! 🙂

redd_bie

Kilder:

Videre lesing:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s