Forbrukerrådet har testet 68 tyggegummier for det hormonforstyrrende kjemikaliet BHA, og resultatet er nedslående. Over halvparten av produktene inneholder stoffet, som mistenkes å være helseskadelig.

Dette er tyggis som ikke inneholder det hormonfortyrrende stoffet.
Dette er tyggis som ikke inneholder det hormonfortyrrende stoffet.

Hva er BHA? 

BHA, tertiær-butylhydroksyanisol, er en meget effektiv syntetiskantioksidant som brukes for å hindre harskning av fett. BHA har kodenummer E 320 og er tillatt brukt i f.eks. bakefett, kjeks og kaker (100 mg per kg fett), supper, sauser og tørkede potetprodukter, fiske og kjøttprodukter (200 mg per kg fett). BHA og BHT er omdiskutert på grunn av mulig kreftfremkallende effekt, og godkjenningen til bruk i mat er derfor under vurdering. Enkelte er overfølsomme for stoffene og reagerer med allergilignende symptomer.

Helseskader

BHA står oppført på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer. Stadig flere forskere roper nå varsko om disse kjemikaliene. Bekymringen er at stoffene kan virke sammen og gi helseskader i form av:

  • Nedsatt fertilitet
  • Kreft
  • Diabetes type 2

Barn og unge er ekstra sårbare for stoffene. I 2012 kom WHO- rapporten som tok til orde for langt strengere regulering av kjemikaliene.

– Det er fult mulig å lage tyggegummi uten hormonforstyrrende kjemikalier. Vi forventer at produsentene tar ansvar og får fjernet stoffene. Samtidig er det viktigste at myndighetene får på plass et strengere regelverk og ser til at stoffene forsvinner fra butikkhyllene, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Gunstein Instefjord.

ECDs_tyggis
Det menneskelige endokrine systemet

Danmark og Sverige har handlingsplaner

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag. Både Danmark og Sverige har i flere år hatt slike handlingsplaner for å beskytte forbrukerne bedre mot hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier som finnes i mat og matemballasje, klær, leker og utstyr.

JA – tyggis:

  • Bugg Banan
  • V6 Junior
  • Stimorol Fusion
  • Stimorol senses
  • Stimorol 40 minutes
  • Wrigleys Big Red Slim
  • Wrigleys Extra

Se hele listen over de testede tyggegummiene hos Forbrukerrådet.

Stevia istedenfor Aspartam

Jeg mener når de først skal ta et oppgjør med slike produkter så kan de i tillegg erstatte aspartam med Stevia, et helt ufarlig søtningsstoff. Noen mener fremdeles at aspartam er ufarlig, men jeg mener det er en risiko som jeg ikke er villig å gamble med, – ihvertfall ikke når det fins bedre alternativer. Dent og Läkerol har klart å bytte ut søtningsstoffet med Stevia, så da kan flere! FitLine bruker også stevia i sine produkter.

Kilder:

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s