Psykiske lidelser koster samfunnet mellom 60 og 70 milliarder kroner i året, bare i Norge.

angst

Angst og depresjon koster mest

– Vi kan ikke bare satse på forskning på de alvorlige psykiske lidelsene. Å prioritere ut fra alvorlighetsgrad, er kanskje ikke en god idé. De lidelsene som koster samfunnet mest er angst og depresjon. Derfor er dette også noe som bør satses på, sier Robert Murison, professor i biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen.

– Det er ca. 5–600 selvmord i Norge hvert år, og mange av disse skjer blant mennesker med alvorlig psykisk lidelse. Mennesker med psykiske lidelser lever 15-20 år kortere enn resten av befolkningen, og psykiske lidelser er en like sterk risikofaktor for tidlig død som for eksempel sigarettrøyking er. Samfunnet mangler en visjon for hvordan vi skal redusere antallet som mister livet på grunn av psykiske lidelser, sier Arne Holte, assisterende direktør i Folkehelseinstituttet.

Arne Holte påpeker at de psykiske lidelsene ofte opptrer i lav alder og kan prege store deler av et livsløp, til forskjell fra muskel- og skjelettlidelser og hjerte- og kar-sykdommer som oftest rammer folk etter at de har passert 50-60 år. 

Den lange varigheten er en viktig årsak til at de psykiske lidelsene blir så kostbare for samfunnet.

lei

Maslows behovspyramide
Skrevet av Randi T. Nordvik

Dypest sett har vi alle noe grunnleggende felles som beskrives godt i Malows behovspyramide. På lik linje med at kroppen trenger næring og varme for å holde seg i live, har sinnet behov for nye tanker og utfordringer for å videreutvikles. Forskning viser at vi tenker 60 -70.000 tanker hver dag og at 90 % av disse tankene er de samme som vi tenkte dagen før.

Kan det hende at når vi opplever og stadig ser økende misnøye, konflikter, sykefravær, samlivsbrudd, mobbing og utestengning fra arbeidsliv eller det sosiale fellesskap, er dette signaler og varselklokker om at noen av de grunnleggende behovene ikke er dekket?

Et fullrealisert liv er ikke en vedvarende tilstand eller et sted vi kommer til, men en vedvarende prosess som må ivaretas og holdes ved like, igjen og igjen hver eneste dag og hvert eneste øyeblikk, så lenge vi lever. En hårfin balanse mellom ytre og indre behov og stimuli.

Når det ikke er balanse mellom de grunnleggende behovene, blir vi liggende å vake på overflaten, på stadig jakt etter å få dem dekket, men kanskje på feile premisser.

Som Einstein sa:

«Galskap er å gjøre det samme om igjen og om igjen og forvente forskjellige resultater.»

 

Det kreves nye spørsmål

Noen ganger er det mer nødvendig og nyttig å utfordre og stille spørsmål ved våre såkalte oppleste og vedtatte verdier og sannheter.  Være villige til å utfordre det som allerede er kjent for der igjen å kunne se med nye øyne. Dette er noe som krever både mot og vilje.

Det finnes verktøy, metoder og mennesker som kan bidra til at dette kan bli en positiv og spennende prosess der vi kan vokse og utvikle oss sammen, istedenfor noe vi frykter og yter motstand mot.

Hver enkelt av oss har makt til å gjøre noe med våre egne tanke-, ord- og handlingsmønstre. På den måten kan vi sammen finne nye og bedre løsninger for at vi skal ha en bærekraftig fremtid.

Dette er et personlig ansvar, men også et lederansvar som vi alle må gjøre noe med!

Les hele innlegget til Randi T. Nordvik under MiF, og les mer på www.mennesketifokus.no. Vi ønsker å være med å forebygge sykdom, og utvikle god emosjonell helse. Det er på høy tid vi tar tak i den riktige utfordringen, – å styrke og forstå menneskers emosjonelle side!

 

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s