I begynnelsen av august i år var jeg på foredrag med en spesialtannlege fra TAKO-senteret i Oslo. TAKO står for TAnnhelseKOmpetansesenter og er et nasjonalt ressurssenter for oral helse ved sjeldne medisinske tilstander. Det kommer tydelig frem at tannhelse ikke er prioritert i Norge, og at det er mangel på kunnskap om betydningen av god tannhelse i helsenorge. Det ble også fortalt om pH verdier i drikkevarer som vi i Norge har høyt inntak av. Der var det mange som ble overrasket! Se listen lenger nede.

TAKO-senteret sine oppgaver består i å bygge opp og formidle kompetanse, samt overvåke og formidle behandlingsresultater. De ønsker å samarbeide med lokale tannleger om rett behandling til pasienten. For å komme til TAKO-senteret trenger man en henvisning med god begrunnelse. Dette forstod jeg at man får fra legen sin.

Trygd og tannbehandling

Offentlig tannbehandling kanaliseres på to måter, enten ved bevilgninger til Den offentlige tannhelsetjenesten som gir gratis behandling til prioriterte grupper, eller gjennom ulike støtte- og bidragsordninger.

pH i drikkervarer

Kilde: TAKO-senteret
Kilde: TAKO-senteret

 

Tannpleiere har god kompetanse

Når det gjelder de minste barna går de ofte til tannpleiere. Vi ble fortalt at tannpleiere har en veldig god utdannelse og ofte mer enn tannlegen, så vi kunne med fordel bruke tannpleiere!

 

Les mer om TAKO-Senteret her

Mer om henvisning til senteret her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s