Har kvinner fått dårligere arbeidsmoral, eller handler det om sunn fornuft og mangel på andre gode løsninger, istedenfor å gjøre som menn og bare holde ut…?

I Aftenpostens A-magasin fredag 3. oktober 2014 kunne vi lese om ”Fraværsmysteriet”.

Her settes det fokus på paradokset at flinke jenter blir syke, mens flinke gutter gjør suksess.

Kvinner har høyere sykefravær
Kvinner har høyere sykefravær

Norge har verdens høyeste sykefravær

Ifølge OECD har Norge verdens høyeste sykefravær. Kvinner har 70 % høyere sykefravær enn menn. Dette koster samfunnet og arbeidslivet enorme summer hvert år uten at forskere finner den såkalte X-faktoren for hva det skyldes. Temaet er så betent at selv erfarne forskere kvier seg for å snakke om det, og det krangles om årsakene.

Årsakene er sannsynligvis like forskjellige og komplekse som vi er komplekse og forskjellige mennesker.

Og komplekse er det vel mange som vil si seg enig i at spesielt vi kvinner er.

Hvorfor kan ikke vi være like enkel som menn? Finne ut hva vi liker, si det vi mener, stå for det, gjøre det og gi mer blaffen i hva omgivelsene måtte tenke og mene?

At erfarne forskere kvier seg for å snakke om temaet og fagfolk nærmest krangler om årsakene er ikke så veldig rart. Som kvinner kan vi bekrefte at dette er langt mer komplekst enn bare å si til seg selv at vi må senke kravene til det perfekte og bli flinkere til å ta vare på oss selv. Ja det hjelper, men det er bare et stykke på veien.

Vi kvinner liker å være aktiv, engasjert, lære, forstå, utvikle oss, ta ansvar og være til hjelp og nytte for våre omgivelser. Det gir oss mening, vi føler oss verdifull og bonusen er at vi får en god følelse.

Det som er utfordrende er å kjenne og være ærlig på når det vi gjør gir oss glede og mening, og når det går over til å bli plikt, krav og forventninger. Og ikke minst, at vi opplever å bli tatt som en selvfølge.

Grensesetting for oss selv

Det å være ærlig med oss selv og kjenne når nok, – er ikke lett. Sette grenser og si nei på en måte som omgivelsene forstår og respekterer er en kunst som må læres. Og mange stopper ikke opp før de blir tvunget til det. En kropp som sier stopp eller et hode som er så fullt av frustrerte og kaotiske tanker og følelser at vi ikke lengre ser klart.  Sinne, smerte, tårer og i verste fall handlingslammelse er resultatet, og den berømte veggen møtes, fysisk og/eller psykisk.

På tross av at stress og høyt sykefravær har vært et hett tema i mange år, er det fortsatt for lite som gjøres for å forebygge. Og problematikken gjelder ikke bare for kvinner. Ifølge forskning har menn lavere sykefravær og er flinkere til å holde ut til de til de blir rammet av stressrelaterte sykdommer som hjerneslag og hjerteinfarkt. I tillegg er det flest menn som dør av selvmord.

Det spekuleres i om kvinner har fått dårligere arbeidsmoral når det oppmuntres venninner imellom om å ta litt fri når det koker som verst. Handler det egentlig om sunn fornuft og mangel på andre gode løsninger fra kvinners side istedenfor å gjøre som menn og bare holde ut? Det er spørsmål vi ønsker å ta videre.

Bli trygg i deg selv

Vi i MiF har i mange år jobbet med det å gjøre mennesker tryggere på å navigere i et stadig mer komplekst landskap. Balansere et godt privatliv med et stadig mer krevende, utfordrende og spennende arbeidsliv.

Vi har undervist i hvordan vi kan bli mer bevisst og trygg på å bruke vår egen innebygde GPS, også kalt magefølelse eller intuisjon.

For oss var det derfor også en stor dag da de norske forskerne ved NTNU fikk Nobelpris i medisin for sin hjerneforskning.

Deres forskning på hjerneceller og sammenhengen mellom psykologi og biologi henger bekrefter det vi jobber med. Hvordan de biologiske prosessene ligger til grunn for psykologiske fenomen som stedsans og hukommelse, i tillegg til alt annet som tanker og følelser.

Krav og forventninger

At stressrelaterte lidelser handler om det vi fysisk gjør er et viktig spørsmål. Vi kan tross alt bare gjøre en ting om gangen, selv om vi kvinner liker å si at vi gjør flere ting samtidig…

Det handler mer om tanken og følelsen omkring alt vi skal, må og bør gjøre, og alt vi skulle og burde ha gjort. Eller for den saks skyld ikke har fått gjort. Og hvordan vi tar oss frem og håndterer denne vrimmelen av krav og forventninger.

Gjennom å bli enda tryggere på å navigere etter vår egen indre GPS vil vi sakte, men sikkert komme mer på plass i oss selv og finne større balanse mellom ytre krav og forventninger og egne indre ønsker og behov.

Forskerne har bevist at det biologiske og psykologiske henger sammen. Vi må sørge for at det også henger sammen i oss selv. Det er her vi finner X-faktoren og det er her vi kan redusere sykefraværet!

– Randi T. Nordvik
MiF – Mennesket i Fokus

www.mennesketifokus.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s