Å nyte og ha lyst på livet

Hvorfor er det så vanskelig å nyte livet? Kjenne at vi har lyst til å stå opp hver morgen og bare gripe dagen?

jentedans

De aller fleste har en eller annen gang kjent på det å være forelsket og alt som følger med av drømmer, ønsker, håp og ikke minst hvor lett og ubekymret alt oppleves. Det som vanligvis kan irritere eller bekymre blir for bagateller å regne.

Så skjer det noe. Lykkerusen forsvinner og hverdagens krav og mas kommer sakte, men sikkert snikende. Frykten for å miste, ikke bli sett, eller for den saks skyld bli sett for mye, tar over. Skuffelser, sår og forventninger som ikke blir innfridd kommer i veien for lysten og den gode, ubekymrede nytelsesfølelsen. Behovet for å kontrollere, styre og oppnå det perfekte, eller for den saks skyld bli styrt og kontrollert, blir hverdagens trygge skjold.

Den gode, frie følelsen av nytelse og tilstedeværelse er forsvunnet og frykten har tatt over og har begynt å kontrollere både eget og omgivelsenes liv i et fåfengt håp om at den gode følelsen av lyst og nytelse skal komme tilbake.

Sagt på en annen måte er det hjernens senter for nytelse som aktiveres sjeldnere og sjeldnere, og isteden har senteret for kontroll og orden overtatt mer og mer.

Vi tror kanskje at det er omgivelsene som har forandret seg og vi forsøker å plassere ansvar og skyld på noe eller noen utenfor oss selv, men egentlig er det vår egen opplevelse og reaksjon som har endret seg. Måten vår egen hjerne reagerer på utenforstående begivenheter og opplevelser.

Engstelsen for nytelse og lyst blir derfor til frykt for skuffelse og det å bli såret. Det tryggeste blir å ta kontroll og stenge igjen for de gode forventningene og drømmene. Det kjente blir det trygge og sikre. Om det er godt eller vondt er etter hvert mindre vesentlig, det venner vi oss til, så lenge nedturene blir mindre. At oppturene også blir færre, er noe vi kanskje ikke er så opptatt av.

Kanskje derfor vi også har fått det kjente ordtaket: ”Bedre med et kjent helvete enn en ukjent himmel”.

Forstår vi at det egentlig ”bare” handler om følelser, og følelsene sitter i oss selv, er dette første skritt på veien for å få mer lyst og nytelse inn i livet igjen.

Ved å bli mer kjent med og trygg på oss selv og våre egne reaksjoner og følelser, kan vi forstå og lære hvordan vi kan få både mer og mindre av det gode og det vonde, alt etter hva vi selv setter fokus på.

Enkelt, men ikke lettvint

Å kjenne mer av vårt eget liv, er noe av det viktigste vi kan gjøre for oss selv og våre omgivelser, men også noe av det vanskeligste. Fordi det er så tett knyttet opp mot noen av våre vanskeligste følelser som skam og det som ligger i ”Janteloven” om at du skal ikke tro du er noe…

Når vi blir trygg på å nyte livet og å ha lyst på det, kan vi endelig si som Walt Disney: ”If you can dream it, you can do it!”

– Randi T. Nordvik
MiF – Mennesket i Fokus

 

Her er artikkelen som inspirerte til dette innlegget: http://www.vg.no/nyheter/meninger/sex-og-samliv/vi-er-blitt-engstelige-for-nytelsen/a/23355617/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s