De fleste er bevisst på at det er et stort press i samfunnet i dag. Et press på både barn, unge og voksne om å være unik, mestre og prestere. Samtidig er det ikke er nok bare å være flink. Vi skal også bli akseptert som en av gruppen som ser og verdsetter de andre.

I seg selv to ytterpunkter som krever to vidt forskjellige ferdigheter. Mot til å si, gjøre og vise hva vi selv liker, mestrer og tror. Samtidig skal vi se, ta hensyn, respektere og verdsette våre omgivelser på en god måte.

Meditation

Kroppen og hjernen er et fantastisk instrument med uante ressurser langt større enn enhver utviklet datamaskin, men som på lik linje ”programmeres” med kunnskap, erfaringer og hva som er sant og ikke sant, på godt og på vondt, både gjennom arv og miljø.

Har vi en overbevisning om at livet er trygt og vi har det bedre og bedre, vil hjernen reagere og respondere ut fra dette.  Er derimot vår overbevisning at livet er skummelt og det lurer farer rundt hvert hjørne hvis vi ikke passer på, vil hjernen også tro på det.

Og mange av overbevisningene og sannhetene våre har vi tilegnet oss ubevisst.

Nullstilling

Alle mennesker har imidlertid et medfødt universelt verktøy som er med og nullstiller kroppens naturlige systemer tilbake til balanse. Paradokset er bare at jo eldre vi blir og jo større krav og forventninger vi får til oss selv og våre omgivelser, brukes latteren mindre og mindre.

Hensikten med latterkonseptet er på en enkel, men dyptgripende måte, å sette større fokus på hvordan vi kan sette i gang de naturlige kjemiske prosessene for blant annet produksjon av ulike hormoner i kroppen og fristille nervesystemet slik at vi opprettholder en naturlig balanse, harmoni og flyt i oss selv og til våre omgivelser.

Undersøkelser viser at et barn ler i snitt 400 ganger pr dag, mens voksne ler i snitt 15 ganger.

En undersøkelse som ble gjort av den tyske psykologen Michael Titze viste at voksne mennesker på femtitallet lo mer enn 18 minutter per dag, mens vi i dag ikke ler mer enn 6 minutter per dag.

Skremmende når vi ser på alt det positive latteren gjør med oss, så hvorfor ler vi ikke mer?

En trygg arena å trene på

MiF sine Motivasjons- og latter kurs skal være en trygg og nøytral arena på tvers av alder, kjønn, yrke, interesse og livssituasjon. Der vi kan møtes som likeverdige mennesker for å reflektere, dele, lære og vokse som enkeltindivid og som fellesskap.

Der det er lov å være barnlig, men ikke barnslig. Der vi kan tillate oss å være naturlig nysgjerrig og leken uten forventninger om å måtte prestere, være flink, se bra ut eller ha det ”riktige” svaret.

Hvor entusiastisk, energisk og risikovillig er du egentlig?

Vi liker gjerne å tenke at vi er moderne logiske, rasjonelle og fornuftige mennesker med en godt utviklet intelligens som stadig opplever og forsøker noe nytt, men svært ofte holder vi oss trygt innenfor vår egen komfortsone.

Det som skjer oppfatter vi ikke med vår rasjonelle del av hjernen. På ett femtedels sekund vurderer den emosjonelle hjernen en situasjon om den er trygg eller truende og tar en lynrask avgjørelse om inntrykket representerer en trussel eller en belønning, og hvor stor denne trusselen eller belønningen er.

Denne vurderingen skjer automatisk og intuitivt på bakgrunn av våre gamle erfaringer og opplevelser om hva som vi tidligere oppfattet som trussel eller belønning.

Så enkelt, men allikevel så vanskelig…

Når det er så enkelt, lett tilgjengelig og i tillegg helt gratis, hvorfor bruker vi ikke latteren mer bevisst i hverdagen når den gjør så mye godt for oss?

Men så perfekt er naturen skapt at det vi sender ut, bevisst eller ubevisst, det får vi også tilbake. Kanskje ikke i samme øyeblikk eller i samme form og heller ikke for å straffe oss, men det kommer tilbake for at vi skal få mulighet til å se, forstå, lære, vokse og komme videre i utviklingen.

Å bruke latter og positiv innstilling for det som det er verd når vi begynner å se nærmere på oss selv og våre egne opplevde og vedtatte sannheter, kan bidra til at det vi i utgangspunktet så på som både unødvendig, kjedelig, vanskelig og sårt kan omdannes til å bli en spennende og lærerik reise og oppdagelsesferd i vårt eget liv.

Tid for omstilling

Det er ikke bare enkeltmennesket som er kommet til et sted der det er tid for at nye tanker, ideer og perspektiv.

I mange år har vi som samfunn nytt godt av oljen for å trygge og sikre landet og beboernes trygghet og levekår.

Den tiden er nå i ferd med å renne ut og behovet for omstilling til nye næringer er stort. Hva vi skal omstille til er imidlertid mer usikkert. En usikkerhet som lett kan skape frykt, kaos og kriser. Vi er imidlertid fremdeles i forkant og har dermed mulighet til å sette inn tiltak før krisen er et faktum.

Og det er ingen grunn til å vente. Det beste og viktigste stedet å starte er her og nå med oss selv. Bli mer bevisst hvordan vi reagerer og håndterer ulike situasjoner. Hva vi ønsker å være med å skape og hvordan vi kan være en unik og viktig brikke i et stadig større bilde.

Hvordan vi kan være i bevegelse og endring, og samtidig føle trygghet.smart

Gode hoder med smarte ideer vil være viktig. I tillegg vil det være av vesentlig betydning hvordan vi møter motstand og vanskeligheter. Svært ofte er det der motstanden er størst at gullet ligger.

Å være ydmyk i kommunikasjon og møter er et godt utgangspunkt for å tenke nytt og se nye perspektiv, også på tvers av alder, kjønn, tittel, posisjon, kultur og religion.

Kunnskap og erfaring er viktig, men evnen til å kommunisere og samarbeide er vesentlig for at vi som enkeltindivid og samfunn skal fortsette å vokse og utvikle oss.

Vekkerklokken

vekkerklokke

Når vi kurser mennesker i latter er det ikke for å lære noen å le, men vi skal minne og hjelpe hverandre å vekke til live den barnlige, lekne, nysgjerrige og kreative delen av hjernen igjen. Der vi har lov og kan trene oss på å dumme oss litt ut, gjøre feil og ikke ta oss selv så høytidelig. Der vi kan våge å by mer på det som bor i oss.  Der vi kan være mer nysgjerrig og interessert i møte med andre mennesker med et åpent hjerte og sinn. Og der vi kan bli tryggere på å lytte til vår egen intuisjon og hva den vil fortelle oss.

Kort sagt å få energien til å flyte. Finne det etterlengtede pusterommet og friminuttet der det er lov å leke, være barnlig nysgjerrig fri for bekymringer og smerte. Og ikke minst der vi kan åpne opp for nye tanker, ideer og perspektiver gjennom egen og felles kreativitet og tilstedeværelse.

Ved å bli mer kjent og trygg på oss selv og det potensialet som bor i oss, er det også lettere å se og møte egne reaksjoner og følelser som ikke lengre gagner og gir de resultatene vi ønsker. Da er det lettere å se og forstå hva utfordringer, motstand og det som oppleves som negativt skal vise oss. Utfordringer som alle mennesker møter. Om det er konflikter i relasjoner, fysisk og psykisk sykdom, missnøye og streben i jobb, skole eller privatliv.

Ubetinget kommunikasjon

Når vi forstår at motgang, uenighet og vanskeligheter vi møter ikke er til for at vi skal straffes, men fordi vi endelig er klar til å møte, lære og vokse av den, da har vi tatt et stort skritt mot å bli mer tilstede og fri i eget liv.

Når vi møter det med nysgjerrighet, åpenhet og villighet til å stille spørsmål, er det bare fantasien som kan sette begrensninger.

MiF med PVS ønsker å skape flere slike arenaer der vi kan utdanne ledere, lærere og foreldre til å mestre ubetinget kommunikasjon.

Å være mer bevisst fri og tilstede i eget liv er noe av det viktigste vi kan gjøre for oss selv og for våre omgivelser.

Da kan vi si som Walt Disney: ”If you can dream it, you can do it!”

– Randi T. Nordvik
MiF – Mennesket i Fokus

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..