Mennesket, relasjoner og verdien av å kunne sette grenser!

Å sette grenser, være tydelig og si ifra er noe av det mest utfordrende og vanskelige vi gjør.

grense

Rundt oss har vi mennesker som forventer noe av oss, og godt er det fordi det er med på å få oss til å strekke oss utover oss selv. Vokse og oppdage mer av verden. Barna, partneren, foreldre, svigermor, søsken, venner, kollegaer, sjefen er noen av de som forventer noe av oss.

Så lenge vi ønsker å gi eller innfri forventninger er det positivt, inspirerende og åpner for muligheter og oppdagelser.

I det øyeblikket forventningene føles som krav, plikt eller noe vi frykter, endres imidlertid energien og den blir lukket og begrensende.

Av egen erfaring har jeg flere ganger i livet møtt mennesker som har gitt mye av seg selv og som har vært viktig og riktig for meg, og jeg har gitt mye tilbake. Det har vært en naturlig flyt og bevegelse i relasjonen med gode forventninger til hverandre. Men på ett eller annet tidspunkt har forventningene endret seg. Forventningene til hverandre er blitt forskjellige og det har oppstått forvirring, motstand, uenighet og konflikter.

Det har vært mennesker som på ulike måter har betydd noe for meg. Noen har jeg også skapt små eller store drømmer sammen med, men så kommet et sted der ønskene og behovene var forskjellig. Noen ganger så forskjellig at veiene skiltes, og ofte svært vanskelig fordi det var mennesker som hadde betydd mye. Det var allikevel ikke mulig å fortsette videre uten at det gikk på bekostning av andre valg og verdier som føltes viktigere og riktigere.

Hvor lett er det å vite hva som er riktig og viktig?

Hadde jeg stått alene og ikke våget å snakke, reflektere og dele dette med andre mennesker som jeg stoler på og vet vil meg vel, hadde det vært enda vanskeligere å sette grenser og bryte bånd.

Dette er noe av det vanskeligste jeg opplever og som jeg sannsynligvis også kommer til å oppleve igjen. Det er noe av det som skjer i livet. At vi møter mennesker på vår vei som er av en eller annen grunn er riktig og viktig der og da. De kan være med på å utvikle og utvide vår egen horisont.

Men noen ganger kan det kjennes så utfordrende at det kan være fristende og mye lettere ikke å la seg utfordre eller trigge og isteden enten overse, finne seg i eller la seg bruke for å bevare de kjente relasjonene på et trygt og stabilt sted.

Bevare de gode følelsene og forventningene, og overse, bagatellisere og unnskylde det vi ikke liker fordi det krever så mye av både mot og energi å sette tydelige og klare grenser og erkjenne at noe ikke er bra for oss.

Frykten for å gjøre feil, skuffe og såre andre er også stor. Spesielt når det er mennesker vi har satt stor pris på og som også har kvaliteter som fortsatt er viktig for oss. Vi vil så gjerne at andre skal ha det bra og ikke føle seg avvist og alene. Og vi vil så gjerne selv bli likt.

Motstanden

Dypt inni oss ligger den største motstanden. Frykten for selv å bli avvist, utstøtt og overlatt til vår egen ensomhet. Utstøtt fra fellesskapet som vi føler oss avhengig av. Og i stedet for å møte frykten for å stå alene, er det lettere å ta ansvar for det den andre måtte føle og kjenne på og gjøre som vi alltid har gjort.

Relasjoner og menneskemøter er noe av det fineste og mest utviklende vi kan oppleve, men det kan også være svært utfordrende, begrensende og stagnerende.

Å være trygg på at det er her vi kan vokse, erfare og lære mest, både om oss selv og andre, kan gjøre det lettere å bli tydelig på å kommunisere og gi uttrykk for hva vi selv forventer og lytte til hva andre forventer.

Prøver vi å sette grenser er motstand noe av det vi ofte kan oppleve. Omgivelsene reagerer med forvirring, sinne og avvisning. De forstår ikke hva som skjer og blir forvirret og urolig når det de møter er annerledes enn det vante.

Tenk bare på barn som er vant med å få det de ønsker, og plutselig settes det grenser og barnet får et nei.

Reaksjonene er ofte de samme hos voksne. Når reglene endres oppstår det forvirring, uro og kaos.

Å være bevisst på at dette kan skje, kan være en god påminnelse om at vi også må se på oss selv. Hvordan setter vi grensene? Kommuniserer vi tydelig og forståelig med ren energi, eller formidler vi på en uklar måte?

Føler vi innerst en grad av dårlig samvittighet, egoisme og urettferdighet? Da vil denne frykten komme frem som en diskommunikasjon. Det vi sier henger ikke sammen med det vi tenker og føler. Den andre part blir forvirret og aksepterer og respekterer ikke det som blir sagt.

Tenk bare på at ca 20 % av de ordene vi sier er det som oppfattes. Resten av det vi kommuniserer er kroppsspråk, tonefall og andre usynlige og subtile signaler som vi sender ut.

Hvilken energi kommuniserer du med?

I dette feltet av forvirring og uklarhet ligger spiren til å skape og få frem noe nytt om vi bare våger å gå inn i det. Det andre har fanget opp i vårt forsøk på å sette grenser, er ting vi kanskje selv har behov for å se nærmere på og bli mer bevisst på. Når vi selv kommuniserer og setter grenser med en klar, tydelig og ren energi igjen vil dette automatisk vises med at andre aksepterer og respekterer oss.

Frykten for å bli såret, avvist og forlatt er noe som sitter dypt i oss alle. Ved å møte, erkjenne og akseptere disse følelsene og denne frykten kan vi bli mer trygg på oss selv og der igjen forstå andre mennesker bedre. Da kan vi lære, vokse og bli tydeligere på det unike mennesket vi er.

Å ta ansvar for andres følelser er mye lettere enn å ta ansvar og gjøre noe med egne. Det krever et mot om å kunne stå alene. Men gjør vi noe med egne, vil dette også gjøre noe med andre.

Frihet

Å møte og ta ansvar for egne følelser er med på å sette oss selv fri, for der igjen å sette våre omgivelser fri. På den måten kan våre relasjoner bli mer og mer ubetinget, trygge, åpne og frie i møtet med oss selv og hverandre.

Da vil ordtaket ”Den vi elsker setter vi fri” få sin virkelige betydning.

Randi T Nordvik
MiF – Mennesket i Fokus
http://www.mennesketifokus.no 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s