”Omsorg i timevis hver dag er umulig!» 

 

Vår evne til nærvær, empati og samspill er som en muskel. Den kan bli overbelastet, hevder den danske psykologen Ole Schouenborg. 

 


 

Han setter med dette fokus på et viktig og ”høysensitivt” tema.

Stress og høyt sykefravær

Omsorgsyrker, mellomlederstillinger og andre ofte typiske kvinneyrker der den enkelte ofte opplever at de i liten grad har mulighet for å styre egen arbeidsdag, melder om mye stress i hverdagen som igjen kan føre til et høyt sykefravær.

Forskning viser at utfordringer i relasjoner, både i jobb og privatliv, er en av de største årsakene til høyt sykefravær.

I en artikkel i Aftenposten forklarer psykologen at evnen til nærvær, empati og samspill kan sammenlignes med en muskel. 

 

Vi vet etter hvert mye om den tradisjonelle form for å bygge muskler og trene kroppen, og at restitusjon, pauser og eget påfyll er like viktig som selve treningen. 

 

Spørsmålet vårt er da: Hvor bevisst er vi på hvordan og når vi trener musklene for nærvær, empati og samspill?

 

Den danske psykologen Susan Hart har med sin Neuroaffektive utviklingspsykologi forklart hvordan hjernens utvikling er avhengig av samspill med nære relasjoner gjennom hele livet.

 

Hjerneforskning kobles sammen med utviklingspsykologi, og på en forståelig måte viser hun hvordan det menneskelige sentralnervesystemet er i stand til å utvikle vår evne til empati, mentalisering og refleksjon. (Bok: ”Den følsomme hjernen” Susan Hart)

 

Vårt personlige nervesystem

Utvikling av vårt personlige nervesystem gjør at vi kan romme mer og mer energi og oppfatte større kompleksitet. Utfordringene kommer når vi ikke vet hvordan vi skal håndtere det vi sanser, føler og tenker. 

På lik linje med at det forventes av en arbeidstager å kunne sitt fag, ha kunnskap, mestring og tilegne seg faglig kompetanse, er det også mer og mer viktig å forstå hvordan vi som menneske kan videreutvikles for å mestre de økte krav og forventninger som stilles til den enkelte, både i jobb, utdanning og privatliv.

 

Det handler om hjernen

Mennesket har langt større potensiale enn enhver utviklet datamaskin, men paradokset er at gjennomsnittlig bruker vi under 10 % av dens kapasitet. På lik linje med en datamaskin kan også vår menneskelige hjerne bli overbelastet og utdatert på programvaren, og behovet for en opprensking melder seg. Det vil si rydde, omprogrammere og oppdatere egne tanke-, handle-, følelses- og reaksjonsmønstre. 

 

Dessverre er det ikke like enkelt å omprogrammere og oppgradere mennesket til en ny versjon bare ved å kjøpe og installere et nytt program. Mennesket er mer komplekst og utfordrende. Første skritt på veien er å bli mer bevisst på at det er mulig og at vi er kommet til et sted i utviklingen der vi har en felles utfordring som mennesker for å komme oss videre, er det kanskje ikke så skummelt og utfordrende å finne ut mer om dette.

Ikke av plikt eller fordi vi skal få mer å gjøre, men fordi dette er måten vi kan få mer overskudd, energi, glede og motivasjon slik at vi sammen kan skape en bedre hverdag og fremtid for oss selv og hverandre.

 

Det er et Lederansvar

Når ledere blir mer bevisst på at dette er et område som må prioriteres på lik linje med produkt-, system- og resultatfokus, vil det åpne opp for uante ressurser og muligheter.

 

MiF – Mennesket i Fokus har kurs og utdanning for å utvikle seg på dette viktige feltet. Les mer på http://www.mennesketifokus.no 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s