Trodde du at økologisk barnegrøt var et godt alternativ? Tro om igjen.

Skremmende mange produkter består fremdeles av palmeolje. Er du villige til å ta et standpunkt å ikke kjøpe disse produktene før produsentene slutter å bruke palmeolje?
Skremmende mange produkter består fremdeles av palmeolje. Er du villige til å ta et standpunkt å ikke kjøpe disse produktene før produsentene slutter å bruke palmeolje?

Alene kan man gjøre noe, men sammen kan vi gjøre mye. Etter å ha sett at de farlige gode påskeeggene fra Freia inneholder Palmeolje, synes jeg det var på tide å finne ut mer om denne oljen og hvilke flere produkter som inneholder palmeolje. Jeg er ikke glad for det jeg har funnet ut.

Hva er problemet med palmeolje?

Palmeolje finnes i margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser, frokostblandinger og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske husholdninger. I tillegg produseres biodrivstoff av palmeolje. Men hva er det med denne oljen som truer regnskogen?

Palmeolje er vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i Indonesia og Malaysia.

Indonesia og Malaysia er verdens største palmeoljeprodusenter. Omtrent 85 % av palmeoljen på det globale markedet kommer derfra. Som et svar på det økende globale forbruket har Indonesia satt seg som mål å doble sin palmeoljeproduksjon og det er planlagt mange nye plantasjekonsesjoner.

Etterspørselen etter den billige palmeoljen har gjort den til en stor eksportvare. Det globale forbruket er fordoblet siden 2000 (UNDP, Greenpeace) og dersom det fortsetter i samme tempo vil vi se en ny dobling innen 2020.

Indonesia og Malaysia er verdens største palmeoljeprodusenter. Omtrent 85 % av palmeoljen på det globale markedet kommer derfra. Som et svar på det økende globale forbruket har Indonesia satt seg som mål å doble sin palmeoljeproduksjon og det er planlagt mange nye plantasjekonsesjoner. Brasil, Papua Ny Guinea, Kongo, Ecuador og Paraguay er også land hvor det ekspanderes.

Palmeoljen truer vårt biologiske mangfold

Naturlig skog inneholder mange forskjellige arter. Det finnes både unge og gamle trær og mange forskjellige planter og dyr som er gjensidig avhengig av hverandre. På plantasjer dyrkes det som regel bare en tresort. Trærne er ofte plantet samtidig og veldig tett. Plantasjer er det samme som “monokulturer”. Det betyr at en art dominerer fullstendig, og at det er liten plass til andre arter i området. Det finnes ikke næring eller vann nok til andre arter enn den som dyrkes.

Oljepalmeplantasjene fortrenger derfor tusenvis av plante- og dyrearter. Orangutang og tiger er eksempler på dyr som forsvinner.

Palmeoljen truer klimaet

Naturlig skog lagrer store mengder CO2. Det gjør ikke plantasjetrær. Når man hugger ned skog for å lage plantasjer frigis det store mengder klimagasser. Denne avskogingen står i dag for nærmere 1/5 av verdens klimautslipp. Skogbevaring er derfor det mest effektive og billigste klimatiltaket vi har, og er en stor grunn til at skogbevaring inngår i forhandlingene om en ny klimaavtale.

Palmeoljen truer helsa

Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett.

Vær en bevisst forbruker

Ved å slutte å kjøpe disse produktene sender vi et signal til produsentene at dette ikke er akseptabelt. Vi har alle et ansvar for vår tid på denne planeten, og jeg mener det er på tide å ta det ansvaret til et høyere nivå.

Se video om tilstanden til regnskogen i Brasil og noen av dens beboere her:

 

Les hele listen over produkter her: regnskog.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s