I 2012 var jeg på et helgeseminar med flere foredragsholdere, blant annet John Gray, forfatteren av boken «Menn er fra mars og kvinner er fra Venus». Han har møtt litt motstand i Skandinavia, men jeg tror han er inne på mange gode poeng og han har en underholdende måte å fortelle dette på.

Media forer oss for tiden med samlivsbrudd etter ferien, hvor vanskelig det er med parforholdet i ferien fordi den inneholder så mye stress, Aftenposten reklamerer for Bufferkurs i parforhold siden par gruer seg til å være sammen i 4 uker…

Under her følger mine notater fra seminaret i stikkordsform. Håper de gir mening for deg og litt innsikt i våre forskjeller som menn og kvinner. Jeg har en underliggende tro på at vi egentlig vil være med hverandre og fungere i et parforhold, men ofte mangler vi innsikten i å se oss selv og som følge da ikke er tydelig på hvem vi er og hva vi ønsker – resultatet blir uenighet, krangling og den alles kjente; misforståelser.

Dag 1 med John Gray

Det som gjør kvinner glad – er ikke det samme som gjør menn glad. I Norge er mye likt mellom menn og damer. F.eks. unisex toaletter, pissoar er fjernet på mange herretoalett, og ikke minst misforståelsene på Skavlan-showet da John Gray deltok.

Kortisol – et stresshormon, blodforsyningen til hjernen som stopper når du er sint.

Hjernen kan deles inn i 3 deler:

  • Bakre delen – apehjernen, den mest uintelligente og “barnslige” – Monkey brain – condition
    brain
  • Midtre delen – reptil hjernen; stigma i Norge – hvem tror du at du er, jeg trenger ikke hjelp,
    jeg klarer det selv, Janteloven
  • Foran i pannen – her forandrer du alt

Vi bruker altfor mye tid på å bekymre oss. Alt er bra. Akkurat nå. All angst kommer fra apehjernen.

Vi lever i et bipolart samfunn der aksjemarkedet bestemmer om vi er glad eller deprimert.

Fakta: Menn vil ALDRI gjøre mer enn de må, og de gjør hva som helst for å få sex. (Forutsatt at det er velfungerende, normalt testosteronnivå menn – mine egne notater).

Samfunnsskapt strong woman har gitt weak man. Emergency man går i dvale når damer gjør alt.

Oxytocin – et “lykke” hormon vi generer selv. Dette regulerer stress. Når du stresser for mye går du tom og dette kan igjen skape søvnmangel. Testosteron kan hemme oxytocin.

Testosteron – menn trenger opptil 50 ganger så mye som kvinner for å kunne fungere.

Hvis ikke du trenger en mann lenger er feminiteten død. Og hvis en mann ikke trenger en dame lenger er maskuliniteten død. Verden dreper kvinner feminitet og menns maskulinitet.

Menn kan skru av hjernen – de stopper blodtilførselen til hjernen. Kvinner derimot er designet til å lage babyer og må derfor alltid være på. Dette er ikke en manns oppgave, derfor trenger ikke han alltid å være på, eller være like oppmerksom som en kvinne er.

Kvinner har 2 ganger så mye stresshormoner i jobben som menn.

Gender-gap – menn liker motorsykkel noe damer kan synes er skummelt. Kvinner liker shopping, noe de fleste menn synes er kjedelig.

Hjerneforskning på barn som spiller videospill viser at de mister evnen til å styre livet sitt. Det er det samme som skjer ved rusmisbruk av for eksempel kokain.

Målet er å gjøre konen din lykkeligere – ikke lykkelig.

 

Dag 2 med mr. Gray

Dopamin – nytelse, utfordringsstimulans, eks. menn og nakenhet, alle kvinnelige kroppsdeler. Alpha male – en mann som har bra sex og et mål eller mission i livet.

Fakta: damer har makten til å forandre en mann. Menn er som hunder, lærevillige – med den rette belønningen.

Så – hvordan kontrollere en mann uten at han merker det?

Før hadde vi definerte roller, det har vi ikke lenger. Nå er vi forvirret. Når menn følger ordrer mister de Alpha Male man og blir dysfunksjonelle og supprimerer testosteron. Den gjennomsnittlige mannen på 58 år har mer østrogen enn damer. Jo mer mannen får sove og ikke blir mast på, jo mer Alpha Male blir han. Menn distraheres med fotball og nyheter og øker dermed testosteronet. En mann må føle at han har gjort en god jobb for å øke testosteronet.

Når en mann tenker på et problem, ser han på det som å fange en bjørn, tiger eller løve. For å ha en motivert mann må en mann få være alpha male. Det handler om hormoner og hjernepartikler.

Serotonin – er et kjemisk stoff som kroppen produserer for å overføre nervesignaler. Serotonin finnes også i ulike medisiner, blant annet anti-depressive, og disse mediakamentene dreper sexlyst. I dag er det sex som holder oss sammen.

For mannen er det viktig å være fornøyd. Spør heller “vil du?” enn “du bør…”. Hvis kvinnen ikke er trygg på mannen og stoler på at han passer på henne, stiger testosteronet og sier “jeg klarer meg selv, jeg fikser det selv”.

Å snakke om problemer frigjør oxytocin, det samme hormonet som gir orgasme. Dette hormonet gjør at kvinner får rier, lager brystmelk. Hvis hun ikke får snakke om problemer, – får hun ikke orgasme.

Menn gir damer sikkerhet. Damer gir menn confidence.

Feminine menn klager.

Ved brudd sier omtrent alle kvinner det samme; “jeg gir og gir og gir, og får ingenting tilbake”. Menn
sier; “jeg ga alt, men det funket ikke”.

Hormonell balanse er nøkkelen.

Oxytocin gjør at kvinner føler seg bra og føler lykke.

Han forteller om datteren som spurte datteren om ikke han var lei av å reise, og han svarer at han mye heller ville vært hjemme med moren enn på et tomt hotellrom – da lyser det glede av øynene til datteren og oxytocin nivået hennes økte.

Fysisk nærhet og berøring, bli tatt på bena, hodebunnsmassasje, kroppsmassasje gir oxytocin.

Monogami – lær å bli tiltrukket av partneren istedenfor å gå til andre.

Hvorfor trenger du en mann? For å stimulerere din feminitet.

Når man er for lik hverandre forsvinner lidenskapen. Soul levels – simular levels.

Ikke fortell han hva han heller burde gjøre eller burde ha gjort. Menn skal være tøffe, være viking, ut i skauen, sulte!

En mann trenger en parade når han har gjort noe bra.

Kvinner; bare gjør det du liker og føler for å gjøre.

Venstre hjerne IPL (Inferior parietal lobule) er større hos menn enn kvinner. Einstein hadde en stor IPL. Kvinner har større IPL på høyre side.

Menn sier “jeg elsker deg” kun hvis det er permanent. Har han sagt det en gang, mener han det ikke er 2012-06-03 11.37.04nødvendig å si det igjen. De føler at når de er med deg er det nok.

Menn klarer ikke bruke høyre IPL og snakke samtidig. De bruker bare en del av hjernen. Blodet går kun ett sted. Kvinner har 9 ganger mer blodtilstrømninger, og kan derfor multitaske og føle og snakke samtidig. For en kvinne er det er som en dans gjennom prat, følelser, tanker, prat osv. Menn må stoppe opp for å tenke, føle og snakke samtidig. I tillegg er det ofte veiarbeid mellom de forskjellige områdene i hjernen… det kan derfor gå litt tregt…
Når menn har negative følelser øker østrogenet og de blir feminine. På soulmate seminaret lærer han hvordan menn kan deale med ting maskulint, og kvinner feminint.

 

Dag 3 – and still going strong!

Kvinner må lære å snakke til mannen uten at han føler seg anklagd. Kvinner trenger å føle seg satt pris på, se hvem de er og hva de har gjort for å komme der de er. F.eks. med assistenten som bestiller flybillett og prater i vei om alle rare samtaler og hva som skjedde for å få tak i billetten, han lytter og sier “å så flink du er, alt du måtte igjennom for å få det til!”.

Når en kvinne ikke snakker er det fordi hun ikke føler seg hørt og synes mannen snakker for mye. Når kvinner snakker kan det for en mann høres ut som klager, beskyldninger osv. Menn må forstå at det ikke er det hun gjør. Kvinner må lære å snakke på en måte som gjør at han forstår.

Menn trenger ikke høye oxytocin verdier fordi har ikke høye østrogenverdier. De har automatisk nok. Når en kvinne er alene klarer hun ikke å fylle opp oxytocin. Shopping er en av de beste måtene for henne å fylle dette opp. En mann trenger en mission i livet. Når en mann ikke får gjøre dette, blir han deprimert. Hvis en mann ikke har mål, synker testosteronet. Derfor ser de mye på nyheter for å se hvor gale verden er. Høyeste nivå av modenhet er når målet ditt handler om å gi noe mer til verden enn bare deg selv og dine nærmeste.

Å si at alle menn er utro er det samme som å si at alle menn er voldelige. Man må trene hjernen til å tenne på partneren. Handler om å komme tilbake. Eksempel i en meditasjon, man lager meditasjonslyd og så sporer tankene litt av,- men du kommer tilbake, dette skjer igjen, men du kommer tilbake. Porno er en distraksjon, en avledning, hvis du begynner å fantasere eller tenke på å
gjøre noe, gå tilbake.

Det mest kraftfulle verktøy i livet er sex. Hvis en mann ikke har sex på 7 dager fordobler testosteronet seg 7. dagen. Derfor trenger de sex flere ganger per uke. Sex utløser det samme hormonet som gjør oss lykkelig i livet. Homofile, schizofrene mennesker og genimenn har kobling mellom begge hjernehalvdelene.

Hvorfor trenger du en mann? For da slipper du å gjøre alt selv. Kvinner må slutte å tro at de ikke trenger en mann, og slutte å tenke at de skal klare alt alene. Når en mann kommer hjem fra jobb, setter seg i sofaen, det er veldig rotete i hjemmet, og konen
spør om han kan rydde litt. “jada, tar det etterpå” sier mannen. Konen blir irritert og spør igjen. “jada, ikke mas, tar det etterpå!” Ingenting skjer, og konen begynner å gjøre det selv. Når mannen ser dette, tenker han; “jaja, skulle jo ta det, men når hun gjør det, trenger ikke jeg.”

Når en mann setter deg i fokus – gir det stor gevinst oxytocin.

Klemmeøvelse. Han kommer imot og klemmer først, og du gir igjen, men han først. Høyre arm er maskulin, venstre arm feminin. Skal lære damer å ta i mot. Det betyr at du er avhengig av noen – kan være det som gjør det så vanskelig. Klem er en metafor for romanse.

Passive is the old fashion weakness.
I’m the sun – you’re the moon.

I en vanlig hverdag; vær glad for å se mannen din når han kommer hjem. Menn knytter seg lett til hunder for de er alltid så glad for å se han. Vær lite krevende i 20 minutter.

Kvinner trenger mer hjelp enn menn.

Avgjørelser er maskulint. Valg er feminint.

Når en kvinne ikke får respekt blir de maskulin – fordi en mann får respekt blir de mer som menn. Dette er slutten på feminisme.

En mann på jobb er det samme som en mann på jakt. De holder ut. Etterpå kollapser de.

Kvinner er dårlig på å spørre om hjelp, for de trenger ikke gjøre det til andre kvinner. Eks. moren hans er på kjøkkenet og lager masse mat, han kommer ut og spør om han skal hjelpe, “neida, sønnen min, bare slapp av”, og han tenker “ok, da trenger hun ikke hjelp”, konen hans går ut og spør, får det samme svaret, men begynner likevel å hjelpe henne.

Poengfordeling mellom menn og kvinner. Kvinner gir seg selv masse poeng for alt de gjør; rydde, vaske, pynte, stearinlys, pynter seg selv. Hun gir like mye poeng for en rose som for 30 roser, og hun setter størst pris på de små tingene.

Vi skal klemmer 4 ganger per dag.

Tips for søvnløshet; 30 min bad – endre syreinnholdet i kroppen og gjør deg mer avslappet.

Kvinner liker ikke å føle seg alene, derfor setter de stor pris på at en mann gir beskjed hvor de går. Dette har ingenting med kontroll å gjøre, men at de vet hvor du er tilfelle en krise. Det handler om trygghet.

Danskene har utviklet en egen APP der hun kan legge inn alt hun gjør i løpet av en dag, som blir sendt til hans telefon, og han kan dermed skryte av henne!

Et godt tips til menn er å kjøre på en måte som gjør henne trygg. Da fyller hun opp oxytocin nivået. Er ikke hun som har kontrollen fordi målet er great sex and a happy woman – han har kontroll fordi han gjør henne trygg. 90 tallets metroseksuelle mann har vært med på å skape rolleforskjeller. Han ble mer feminin og ble en girlfriend man, og når en mann er feminin mister kvinner lysten på han.

Si til mannen din; “du er helten min”, det er det han ønsker å være.

Når du gir mye – får du mindre, og du trener han til å gjøre mindre.

Ikke jakt på menn, og ikke gi mer en du får.

Gi tydelig beskjed når han gjør noe bra, når han får poeng. Fokuser på hva du får og ikke på hva du ikke får.

Når en kvinne ikke får det hun trenger, tenker hun at hun ikke trenger det likevel.

Når du skal spørre han om å gjøre noe for deg; Spør han, si det høres riktig ut, vær stille, si at det ville
gjøre meg så glad hvis du… La han få avgjøre svaret.

John Gray avslutter med eksempelet med blomkålet:

cauliflower-1325600-1599x1140Han sitter og skriver på boken, dypt konsentrert. Hun skal arrangere middagsselskap og trenger blomkål. Hun ringer ned til han og sier at hun ville blitt så glad hvis han kunne gått på butikken for å kjøpe blomkål. Han sier; “trenger vi det da? Kan du ikke lage noe annet?” hun svarer; “Jo du har helt rett, det høres fornuftig ut.” Pauser. Venter. Men jeg hadde så lyst å lage den suppen, og hadde blitt så glad om du kunne kjøpe det for meg. “Hmm, ja ok, jeg skal kjøpe den.” Både i butikken får han masse skryt og når han kommer hjem får han applaus og masse smil og skryt, og under middagen får han enda mer skryt over hvor snill han var som kjøpte blomkålet. Dette gjorde at han følte seg bra, satt pris på, og en alpha male on a mission – mission completed.

 

Lena Borge
Inspirator seminar 1. -3. juni 2012 – Leto hallen, Oslo

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s