CRP er et protein som produseres i leveren. Hos friske mennesker er serumkonsentrasjonen lav, mindre enn 10 mg/l. Produksjonen fremkalles av cytokiner som frigjøres fra makrofager ved betennelse, inkludert infeksjoner. Allerede 6-12 timer etter en starten på en infeksjon kan det måles økte verdier i en blodprøve. CRP er derfor verdifull i tidlig diagnostikk ved mistenkt infeksjon. CRP synker også raskt når tilstanden bedrer seg. Den er også velegnet til å følge forløpet av betennelsesprosesser. Ved vellykket behandling halveres CRP som regel i løpet av 1-1,5 døgn.

Virus og bakterier

CRP har også en viss verdi når det gjelder å skille de infeksjonene som er forårsaket av virus, fra dem som er skyldes bakterier. Verdier < 50 mg/l tyder som regel på virusinfeksjon, mens verdier > 50 mg/l tyder på bakteriell infeksjon. Siden antibakterielle midler ikke har noen virkning på virus, har dette betydning for valg av behandling når en står ovenfor en infeksjon hvor det ikke er lett å bedømme om sykdommen skyldes bakterie eller virus. Dette er tilfellet ved infeksjoner i de øvre luftveiene. Ved høy CRP gis vanligvis antibiotika, vanligvis penicillin, mens det ved lav CRP ikke gis antimikrobiell behandling.

Ved urinveisinfeksjon tyder høye verdier på nyreaffeksjon. Hos pasienter med særlig høy infeksjonsrisiko kan seriebestemmelse være av verdi, da CRP kan øke opptil 24 timer før andre infeksjonstegn. Ved kroniske betennelse er det god korrelasjon mellom sykdomsaktivitet og CRP.

Mengden av CRP stiger i den akutte fasen av en del sykdommer. Det kalles derfor et “akuttfaseprotein”.

Normalverdi – under 10.

Tolkning av prøvesvar
Høye verdier er tegn på akutte infeksjoner og andre betennelser. Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus.

Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon. Etter 3-6 dager er CRP mellom 20 og 50 vanlig. Enkelte virus kan likevel føre til enda høyere CRP-verdier.

Bakterieinfeksjoner: CRP kan stige til over 50 i begynnelsen av en bakterieinfeksjon. Etter noen dager faller verdien igjen.

 

Kilde: Medisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommer, Trygve Tjade, Fagbokforlaget, 3. utgave, 2008

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s