Etter to runder med svineinfluensa og usikkerhet rundt vaksinering synes jeg det er viktig å sette litt fokus på hvilken informasjon vi har om dette. Jeg har selv et dilemma angående dette for min yngste datter som har nedsatt immunforsvar. Jeg fant en artikkel på Dagens Medisin som jeg synes var bra og informativ. Hovedpoenget er å ha god hygiene og gjøre det riktig. Jeg lagde derfor denne plakaten og har gitt den til barnehagen til yngstemann. Der henger den på døren så alle kan se.

Den er skrevet av Bjørg Marit Andersen, professor dr med, tidligere avdelingsoverlege ved avdeling for sykehushygiene og smittevern, OUS.

http://www.dagensmedisin.no/debatt/svineinfluensa—og-en-vaksineforvirret-befolkning-/

hygienetiltak

Under her er forskjellige  artikler som omhandler vaksiner. Noen er for, andre er imot. Det jeg savner selv er en saklig gjennomgang av de forskjellige vaksinene, med ekstra trykk på SAKLIG. Synes det blir mye drittkasting om hverandre, akkurat som i politikken, – og hovedpoengene forsvinner. Det jeg gjerne skulle visst var:

 • hva inneholder de forskjellige vaksinene
 • hvilken forskning er gjort ift til vaksinering
 • hvor finner jeg legitim forskning og oversikt over bivirkninger, skader, o.l.
 • hvor finner jeg legitim forskning og oversikt over gode resultater ved vaksinering
 • hva skal til for å godkjenne en vaksine

Motpolene

Her er en artikkel av Gunnar Tjomlid, en IT-mann, styremedlem av skepsis.no og blogger av Saksynt, som går igjennom påstandene til vaksinemotstander og Homeopat Gro Lystad og andre vaksinemotstandere.  http://blog.tjomlid.com/?p=3718

Her er Gro Lystad sitt svar til Gunnar Tjomlid;  http://www.fritthelsevalg.org/htmlsite/aktuelt.asp?parent=1&flag=1&ban=1&id=698

En annen artikkel av en motstander av vaksiner; Hans K. Gaarder, «Sannheten om vaksiner». Den er ganske skremmende og med trolig mange feil, men det er viktig å vite hva som florerer av informasjon og forhåpentligvis kunne mot argumentere saklig om det som er feil. Les hele artikkelen her: http://www.godhelse.info/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=7

Jeg har sendt mail til både de som har lagt ut denne artikkelen og til Folkehelseinstituttet (2 ganger) om deres syn på denne artikkelen. En av overlegene på BKB har fortalt at Polio fremdeles eksisterer i India, og kan slå ut helsevesenet i krigsområder. 

29.4.2013 fikk jeg svar fra Hans Gaardner og flere linker. Han skriver blant annet: «Jeg har ennå ikke fått etablert noen faglig medisinsk dialog med representanter for det norske helsevesen vedr. vaksiner.»  Se de andre linkene hans her:

http://www.nyhetsspeilet.no/2012/12/vaksiner-ingredienser-virkninger-og-overtro/

http://www.nyhetsspeilet.no/2013/04/medisinsk-faglig-om-vaksiner/

2.5.2013 fikk jeg svar fra FHI. Les her hva de skrev.

 

Ikke glem meslingedøden

Artikkel fra NHI; «Ikke glem meslingedøden»;
http://nhi.no/forside/ikke-glem-meslingedoden-22554.html

I Wales har det brutt ut en epidemi av meslinger fra 1998 – 2008 fordi mange trodde MMR vaksinen kunne gi barna deres autisme og ville derfor ikke la barna vaksineres. Årlig dør 150 000 mennesker av meslinger, fleste parten av dem er barn, i følge WHO. Les mer på NRK sine sider; http://nrk.no/nyheter/verden/1.10979569 Det står også mer om hvordan Norge har reagert på Wakefield sine påstander om sammenhengen mellom MMR vaksninen og autsime. Se her; http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7451733

Innhold i vaksiner

På denne siden kan du lese om hva vaksinene inneholder: http://pediatrics.aappublications.org/content/112/6/1394.full

Som jeg skrev i innlegget på første siden er viktig å få frem at jeg, ikke på noen som helst måte tror at helsepersonell med vilje ønsker å «skade» oss med vaksiner. Jeg tror de handler med beste intensjoner og ønsker å forhindre sykdommer. Jeg tror også at det er på tide å ta en grundig evaluering av de mest gitte vaksinene og gjennomgå både innhold og kartlegge bivirkninger og resultater om mulig.

Et godt råd fra Marite Rygg, førsteamenuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved St Olavs Hospital.:

– Det er lettere å selge en artikkel om ett enkelt barn som får en akutt oppstått skade som noen tror kan være relatert til en vaksine, enn å selge en artikkel om en kjedelig studie som viser at vi ikke har hatt noen meslingedødsfall siden MMR-vaksinen ble innført, sier Rygg.

Offentlige kilder

Hun oppfordrer oss også til å være kritiske til den informasjonen vi finner på internett og til å bruke flere, trygge og gjerne offentlige kilder når vi skal finne helseinformasjon. Nasjonalt folkehelseinstitutt  er et eksempel, et annet kan være National Institutes of Health i USA.

Det viktigste er å sette deg godt inn i problemstillingene og deretter ta en avgjørelse på hva som er rett for deg og dine.

Jeg oppfordrer helsevesenet i Norge, spesielt helsesøstre som setter vaksiner, å sette seg skikkelig inn i denne «problemstillingen» der flere er blitt usikker på om det er trygt for barna. Treffer du en som vet hva de holder på med, er helt trygg på at dette er viktig og bra, og kan forklare deg det skikkelig, er det lettere å selv kunne være trygg i valget sitt. Treffer du en som ikke kan så mye, og virker usikker, blir også du det. Barna våre trenger foreldre og voksne som er trygge i valgene sine.

Reklamer

11 kommentarer om “Vaksiner

 1. Polio eksisterer fortsatt i India. Men ved å fortsette vaksineringen der så er målet at polio skal være helt utryddet om noen år. Slik det er i største delen av verden.
  Når det gjelder å ta en riktig avgjørelse når deg gjelder helsen til deg og dine, er det en ting som er viktig. Kildekritikk.
  Hvem er det du blir informert av. Da vil jeg anbefale deg å ikke la deg bli informert av de kildene du linker til . Lytt til fagfolk , helsesøster eller fastlegen.
  Lykke til.

  1. Takk for tilbakemeldingen. Har fått flere kilder jeg nå kommer til å legge ut linker til. Ønsker å samle kilder og få i gang en diskusjon om hva som rett og ikke. Hvordan være trygg på at vaksinene er trygg og viktig osv. Kjenner at jeg er ikke trygg på dette enda og ønsker derfor å finne ut mer. Overlegen til datteren min sier at hun mener det er viktig med vaksinering men at de ikke vet alt, og at mer valid forskning kan med fordel skje.

 2. Hei

  Jeg skjønner veldig godt at du er opptatt av ditt barns helse, men som småbarnsforelder selv, ville jeg brukt helt andre kilder enn de du bruker, for å sette meg inn i temaet.

  De du har valgt, som Hans Gaarder, whale.to osv er kjente konspirasjonssider. Gaarder har i det siste vært mest opptatt av å skrive artikler som tar for seg personer som mener de egentlig er fra andre planeter. Whale.to er en ganske ufyselig side som i tillegg til anti-vaksinepropaganda er veldig ivrige på å fortelle at Holocaust aldri fant sted, at ellevte-september var jødenes verk, og at Sandy Hook-massakren aldri skjedde.

  Jeg ville selv aldri funnet på å stole på noe de skriver.

  Som et konkret eksempel nevner du dette med DPT og Japan. Det stemmer rett og slett ikke at krybbedød forsvant. I Japan hadde man ganske liberale erstatningsordninger tilknyttet bl.a. vaksiner og krybbedød. Når vaksinen ble utsatt til toårsalderen forsvant slett ikke krybbedød, men det ble stopp på erstatningene. Dette skjedde selvfølgelig fordi man ikke kan søke erstatning etter krybbedød for en vaksine som ikke er gitt før toårsalderen, når et barn som dør etter to år ikke kalles krybbedød.

  Påstanden du refererer kommer fra en Australsk kvinne som heter Viera Scheibner, som er en fanatisk vaksine-motstander uten å ha noen utdannelse innen temaet. Hun er tatt i løgn, fusk og fanteri mange ganger, men gir seg ikke.

  Du kan ta en titt på den «sjarmerende» damen her: http://www.youtube.com/watch?v=Fs-E4-XL62w

  eller her: http://www.youtube.com/watch?v=VkVpy1BfV2g

  Polio er nå regnet som utryddet i India, noe som i stor grad skyldes vaksiner. Kopper tok livet av rundt 300 000 millioner mennesker på 1900-tallet, helt til man utryddet sykdommen med vaksiner. De siste 40 årene har ingen, absolutt ingen, omkommet av kopper, noe som her helt fantastisk.

  Det er altså verdt å merke seg at ingen av de personen du henviser til, Hans Gaarder, Viera Scheibner, Robert Kennedy har noen som helst helsefaglig bakgrunn.

  «Det viktigste er å sette deg inn i problemstillingene og deretter ta en avgjørelse på hva som er rett for deg og dine.»

  Dette er jeg helt enig i. Lykke til med dine små 🙂

  1. Takk for tilbakemeldingen! Og svar på henvisningene. Setter stor pris på alle tilbakemeldinger. Jeg har forstått at dette ikke var en troverdig kilde og skal legge ut flere som jeg håper er mer reliabel. Ønsker samtidig at de «sprø» som Gaardner også kommer frem slik at man kan få poengtert at det ikke er hold i dem. Vil prøve å belyse alle sider, også de sprø. Er jo veldig skummelt som småbarnsforeldre å lese denne artikkelen hvis man tror på alt som står i den! Har gitt den til en overlege på BKB og vil finne ut mer. Venter også på svar fra Folkehelseinstituttet angående denne artikkelen.

 3. Denne er veldig detaljert o gganske tung, emn inneholder veldig mye nyttig informasjon om hva vaksiner inneholder: http://pediatrics.aappublications.org/content/112/6/1394.full

  Vet ikke om du får tilgang til denne, men kort fortalt har ikke vaksiner noen innvirkning på risikoen for autisme – Hele historien om at det er en sammenheng mellom vaksiner og autisme baserer seg på et godt gjennomarbeidet svindelforsøk fra en penge- og maktgladlege/forsker. Det er gjort mangeogtyve studier for å se om det kunne være noe i dette likevel, den siste ble publisert i mars i år. Alle studiene har konkludert med at vaksiner, uansett hvilke eller hvor mange barnet får, ikke har noen som helst effekt på om barnet vil få autisme eller ikke.

  http://www.medscape.com/viewarticle/781670

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s