I følge Store Norske Leksikon, snl.no, defineres kosthold slik:

«Kosthold, forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er betegnelsen på cellers og organismers behov for energi og næringsstoffer, samt næringsstoffenes fordøyelse og omsetning gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. Matvarene vi spiser, er grunnlaget for næringsstoffene vi får i oss, som igjen er et viktig grunnlag for vår helse.

Kosthold og ernæring er viktige faktorer i utviklingen av hjerte- og karsykdommer, flere kreftformer, overvekt, forstoppelse, galleveissykdom, tannråte, jernmangel, benskjørhet og type 2-diabetes. De største livsstilssykdommene er hjerte- og karsykdommer og kreft, som begge for en stor del kan forebygges bl.a. ved et riktig kosthold. I løpet av de siste 20 år er tallet dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer, hos både menn og kvinner under 65 år, blitt nesten halvert. Halveringen skyldes for det meste nedgang i blodkolesterol i befolkningen, noe som igjen skyldes nedgang i forbruk av mettet fett og transfett. Det er antatt at 30–40 % av krefttilfellene kan forebygges ved hjelp av sunn kost og mosjonsvaner.»

Foto: Lena Borge
Foto: Lena Borge

Jeg prøver å samle noen oppskrifter som er gode og gjennomførbar i hverdagen:

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s