Det er først og fremst viktig å vite hvem og hva HELFO er.

HELFOs rolle og formål

Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) er en ytre etat under Helsedirektoratet som ivaretar sentrale helserettigheter gjennom forvaltning av viktige stønadsordninger for befolkningen.

Formål:

 • forvaltning av samfunnets helseøkonomi på en korrekt og effektiv måte innen de områder HELFO har ansvar for
 • ivareta kundenes rettigheter og yte profesjonell service
 • gi faglig grunnlag for statens styring og utvikling av samfunnets velferdsordninger på helsetjenesteområdet
 • være et aktivt utviklingsmiljø for å sikre kvalitet, serviceorientering og effektivitet innen helseøkonomiforvaltningen

 

Blå resept

Medisiner på blå resept skrives ut for pasienter med kronisk sykdom hvor det er behov for langvarig behandling. Har du en kronisk sykdom som du trenger behandling for i minst tre måneder i løpet av året, kan du ha krav på medisiner på blå resept. Behandlingen trenger ikke å være sammenhengende.

bla_resept

Blå resept direkte

I mange tilfeller kan legen din skrive ut en blå resept direkte. Dette kalles forhåndsgodkjent refusjon. For det legemidlet du skal benytte er det kun bestemte diagnoser eller sykdommer som utløser denne retten.

Blå resept etter søknad

Er ikke vilkårene (sykdom eller preparat) for forhåndsgodkjent refusjon oppfylt, kan man søke om å få refundert utgiftene til medisiner på blå resept. Dette kalles individuell refusjon på blå resept.

Hvordan søker du?

Hvis du ikke oppfyller vilkårene om forhåndsgodkjent refusjon, kan legen din sende en søknad om individuell refusjon for deg. Legen kan benytte Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) sine skjemaer for individuelle søknader. For å få individuell refusjon er det i praksis krav om at behandlingen skal være startet av spesialist på det spesielle sykdomsområdet. Dersom det legemidlet du skal bruke ikke er markedsført i Norge, må begrunnet søknad skrives av spesialisten.

Søknaden må i hvert enkelt tilfelle godkjennes av Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) og du vil få et skriftlig vedtak i posten. Får du innvilget refusjon, må du ta med vedtaket på apoteket når du henter ut medisinene. Da betaler du kun vanlig egenandel som på blå resept.

 

 

Hva kan du få?

Du må betale en egenandel når du får medisiner eller sykepleieartikler på blå resept. Har du resepter som brukes flere ganger, må du betale ny egenandel hver gang du henter medisiner tilsvarende tre måneders forbruk.

Blå resept omfattes av ordningen med frikort. Betalte egenandeler føres i et egenandelskort før du eventuelt får frikort.

Enkelte pasientgrupper er unntatt fra å betale egenandel. Dette gjelder:

 • Minstepensjonister (må framvise dokumentasjon hos apotek og bandasjist).
 • Barn under 16 år.
 • Personer med supplerende stønad (må framvise dokumentasjon hos apotek og bandasjist).
 • Personer med en allmennfaglig, smittsom sykdom.
 • Personer med immunsvikt.
 • Personer som trenger lindrende behandling i livets sluttfase.
 • Personer som avtjener verneplikt (må framvise dokumentasjon hos apotek og bandasjist).

 

I tillegg er følgende pasientgrupper unntatt å betale egenandel for medisiner hvis de har vedtak om årsakssammenheng fra Nav:

 • Personer med godkjent yrkesskade.
 • Personer med godkjent krigsskade.
 • Egenbetaling når apoteket foreslår at du bytter legemiddel

Når du kommer for å hente medisin på blå resept, kan apoteket foreslå at du bytter til et billigere, men likeverdig legemiddel. Pakningen, utseende, navn, smak og farge kan variere, men virkningen er den samme. Du kan derfor føle deg trygg ved bytte. Hvis du godtar å bytte til en billigere medisin, kan egenandelen bli lavere. På denne måten kan du spare penger.

Du kan likevel kreve å få utlevert den medisinen som står på resepten. Da må du selv betale prisforskjellen. Denne prisforskjellen kan ikke føres på egenandelskortet eller refunderes hvis du har frikort. Dette gjelder for alle, også for dem som ellers er fritatt for å betale egenandel for medisiner på blå resept.

Legen din kan skrive på resepten at du ikke kan bytte medisin. Da skal apoteket utlevere den medisinen som står på resepten, og du betaler bare vanlig egenandel. Reglene er fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet.

Satser

Egenandelstak 2012 gjeldende fra 1. januar 2012:

Type                                     Sats

Egenandelstak 1                 kr. 1.980,-

Egenandelstak 2                 kr. 2.560,-

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s