MiF står for Mennesket i Fokus og har som visjon å være formidlere av løsninger og utvikling av mennesket. Vi ønsker å oppfordre til å tenke utenfor boksen og utvikle morgendagens ledere. Dette gjør vi gjennom foredrag, kurs og workshops, – og sammen med mange gode samarbeidspartnere som bl.a. Trond Haukedal, Anne Marie Brusdal, Camillio Løken, BestSolution m.fl.

Flyer laget av Lena Borge
Flyer laget av Lena Borge

En leder er ikke bare en som har større ansvar i en bedrift, men som foreldre, trenere, lærere – veldig viktige ledere – og ikke minst, – deg selv som er lederen i ditt eget liv.

Følelser – disse følelsene…

Vi lever i et samfunn der det meste handler om å prestere, levere og se bra ut. Å bli kjent med oss selv og utvikle et mer bevisst og naturlig forhold til vårt følelsesregister er ikke fullt så vanlig. 

Å rydde og vaske i hjemmet er helt normalt for at rot og støv ikke skal vokse oss over ørene. På lik linje må det bli like normalt å rydde innvendig. Det er her vi kan finner de virkelige ressursene, kreativiteten og det unike hos det enkelte mennesket og dette må vi også vise barna våre.

Følelser er der for å fortelle deg noe

Ifølge WHO’s prognoser vil 80 % av alle sykdommer være stressrelatert. Stress er direkte relatert til følelser, og dette er følelser vi over lengre tid har ignorert, latt være å ta hensyn til eller gjøre noe med som igjen gir seg til kjenne gjennom stress. Dvs et kaos av følelser som banker på og vil bli hørt.

Typiske symptomer på stress kan være:

  • Dårlig samvittighet
  • En følelse av aldri å strekke til eller gjøre noe godt nok
  • Ledd- og muskelplager
  • Hodepine
  • Dårlig søvn
  • Og eller andre udefinerbare symptomer på ubehag og smerter
  • Glemmer og gjør stadig feil, er alltid i aktivitet og har utfordring med å sitte i ro.
  • Er opptatt av hva andre tenker, mener, sier og gjør

Stress er et fenomen som svært mange, både unge og voksne berøres av. Og problemet er i sterk vekst blant våre ungdommer.

tenaring_stress

Vår reaksjon på følelser er ofte at vi prøver å kontrollere og ignorere dem, eller vi gir andre ansvar for hvordan vi har det og hvorfor vi reagerer som vi gjør.

Uansett om det er gode eller vonde følelser, tenker vi ofte at det er ytre omstendigheter som forårsaker dem. Ytre omstendigheter er imidlertid ikke årsaken. De kan bare være med å trigge og vekke noe som er i oss selv. Lar vi omgivelsene få ansvar for våre følelser gir vi også fra oss makten til å ta ansvar og gjøre noe med dem. Vi vil være prisgitt omstendighetene på gått og vondt. Vi mister makten til å forstå, lære og oppleve mer av det som vi ellers ville hatt mulighet til.

En følelse er der fordi vi er mennesker og det er gjennom dem vi vokser og utvikler oss som hele individer i et fellesskap. En følelse har alltid noe å gi oss og den har alltid noe å si oss.

Er årsaken til den sterke prognosen fra WHO at de fleste av oss aldri har lært ordentlig hvordan vi skal lytte til følelsene og hva de vil fortelle oss? At vi har lært å ta kontroll, rasjonalisere dem og isteden har vi, uvitende nok, latt det gå så langt at det fører til sykdommer og andre ubalanser av ulike slag?

Er det ikke da på høy tid at vi lærer og forstå mer hva følelser egentlig er og hvordan vi kan spille på lag med istedenfor mot dem?

Viljen vår

Det er i følelsene viljen vår ligger. Den viljen som driver frem det vi egentlig har lyst å gjøre og gir oss kraften til å realisere det.  Det vil ikke si det samme som at vi alltid ukritisk skal følge øyeblikkets spontane lyster, men å bli bevisst hva som ligger bakenfor dem. Det krever ofte både mot, vilje og tålmodighet for å få dette frem i bevisstheten, men å bli bevisst at det ligger der, er å være kommet et godt stykke på veien.

For de fleste innebærer dette også  å måtte bli bevisst og endre på noen gamle og utgåtte tanke- og handlemønstre om hva som er rett og galt, bra og dårlig, mulig og umulig, som ikke lengre er hensiktsmessige for oss.

Dette er ikke å være egoistisk. Jo mer vi lever i tråd med vår egen innerste vilje, dess mer vil vi også respektere andre mennesker som gjør det samme.

Hele vårt nervesystem vil bli mer og mer i stand til å takle, håndtere og absorbere mer av det som kjennes både godt og enkelt og det som kjennes vanskelig og tungt.

Involverende lederskap. Laget av Lena Borge
Involverende lederskap. Laget av Lena Borge

Les mer om MiF på mennesketifokus.no og følg oss gjerne på Facebook.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s