Et viktig nøkkelord her er sosionom. Du har rett til å få snakke med en sosionom som skal veilede deg og hjelpe deg i henhold til dine rettigheter.

Som pårørende kan du ha forskjellige rettigheter f eks sykepenger ved egen sykmelding, velferdspermisjon, hjelpestønad, pleiepenger, pensjonspoeng for ulønnet omsorgsarbeid og omsorgslønn.

Sykemelding av pårørende

For at legen skal kunne skrive ut sykemelding, må den pårørende selv være syk. I mange tilfeller blir en faktisk syk av at ens kjære har en kreftsykdom, og den usikkerhet, behandling og bivirkninger dette innebærer. Snakk med fastlegen hvis det blir for tøft å være i fullt arbeid. Sykehuslegen kan vanligvis ikke sykmelde pårørende. Når det gjelder foreldre til syke barn, skriver legen ut en søknad om pleiepenger til NAV, og de avgjør om du kvalifiserer til å motta for eksempel pleiepenger. Vær oppmerksom på at, som ved andre søknader til NAV, kan behandlingstiden være lang.

Syke barn

Er du yrkesaktiv og må være borte fra arbeid på grunn av sykt barn gjelder følgende:

Hvis barn under 12 år blir syke, har foreldrene rett til omsorgspenger i inntil 10 dager pr. kalenderår ved fravær fra arbeidet, og inntil 15 dager dersom man har omsorgen for mer enn to barn.

For kronisk syke barn er aldersgrensen 18 år. Hvis barnet er funksjonshemmet eller alvorlig sykt, betales sykepenger i inntil 20 dager.

Aleneforeldre har rett til sykepenger i inntil 20 dager (ved mer enn to barn er det 30 dager) og ved alvorlig sykdom eller funksjonshemming i 40 dager.

Har barnet vært innlagt minst en dag i helseinstitusjon og etter utskrivning har behov for kontinuerlig pleie og tilsyn, kan det gis pleiepenger til en av foreldrene fra dag 8.

Er barnet alvorlig sykt kan det gis pleiepenger fra dag 1. Det kan da også ytes pleiepenger til begge foreldrene samtidig.

Det er ikke noen begrensning i hvor lang tid det kan ytes pleiepenger. Men er pleie/tilsynsbehovet av mer varig art, da skal det ikke ytes pleiepenger, men hjelpestønad.

Velferdspermisjon

En del arbeidsgivere vil kunne innvilge velferdspermisjon med lønn i en vanskelig sykdomsperiode for familien.

Hjelpestønad

Den som trenger pleie og tilsyn fra pårørende i hjemmet, kan søke hjelpestønad fra trygdekontoret. Du kan få hjelpestønad når du har behov for særskilt tilsyn og pleie pga en lidelse som varer i 2-3 år eller lenger.

Pleiepenger i livets sluttfase

Ved pleie av nære pårørende i hjemmet ved livets sluttfase kan det ytes pleiepenger i opptil 20 dager for hver pasient. Pleiepenger ytes etter de samme bestemmelsene som sykepenger ved egen sykdom.

Omsorgslønn

Pårørende som har spesielt tyngende omsorgsarbeid kan søke omsorgslønn. Se kapitlene «Hjelpeordninger i hjemmet» og «Reise- og oppholdsutgifter».

Nyttige nettsider:

www.nav.no

www.helfo.no

http://www.lovdata.no/all/hl-19990702-063.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s