Her vil jeg samle informasjon som er nyttig for de som er organtransplantert.

Noe som er ekstra viktig for en som er organtransplantert er å hindre smitte av vannkopper. Tidligere har det blitt gitt en vaksine med antistoffer som må gis innen 72 timer av eksponeringen av vannkoppene. Les om den her.

Nå er det kommet en annen mulighet med medisinsk behandling med Aciclovir. Denne gjelder for pasienter som har gjennomgått en solid organtransplantasjon. Dette er en mikstur som gis 4 ganger daglig i 14 dager og fra 5-7 dager etter eksponering for smitte. Les mer om den her.

 

Visste du at levertransplantasjon er blitt omtalt som kirurgiens “Formel 1”-øvelse? 

Snorre Aune og medarbeidere på Ullevål sykehus utførte den første levertransplantasjonen i Norge. Pasienten var en 42 år gammel kvinne med kreft i leveren.  Levertransplantasjon er et stort og komplisert inngrep. Pasientene er ofte i svært dårlig allmenntilstand med stoffskiftet ute av balanse og stor blødningtendens og infeksjonsrisiko. En svensk professor omtalte levertransplantasjon som kirurgiens «Formel 1»-øvelse.

Dette er et utdrag fra boken «En gave for livet – Historien om organtransplantasjon i Norge» av Per Frithjof Pfeffer & Dagfinn Albrechtesen (red), som tar for seg den norske transplantasjonskirurgiens fascinerende barndom og utvikling, fortalt av pionerene selv.

LevertransplantasjonFoss-Thorsen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s