Immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper (varicella-zoster immunglobulin – VZIG) kan hindre utbrudd av vannkopper hvis det gis kort tid etter smitteeksponering, innen 72 timer. VZIG framstilles av plasma fra personer som nylig har gjennomgått vannkopper eller helvetesild. Plasmaet testes for å sikre fravær av hepatitt B-virus, hepatitt C-virus og hiv. I tillegg er det prosesstrinn i produksjonen som inaktiverer virus.

Varicella-zoster-immunoglobulin

Indikasjoner
Preparatet må gis innen 72 timer etter smitteeksponering og er indisert for følgende grupper:

  • Seronegative personer med grunnsykdom som gir risiko for livstruende forløp av vannkopper. Den viktigste gruppen er personer med medfødt eller ervervet immunsvikttilstand, inkludert medikamentell immunsuppresjon.
  • Nyfødt barn av seronegativ mor, hvis mor får utbrudd av vannkopper nær fødselen eller barnet eksponeres for vannkopper inntil en uke etter fødselen. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper mellom fire dager før og to dager etter fødselen.
  • Premature barn som utsettes for vannkoppesmitte før hjemreise fra sykehus, uavhengig av om mor har hatt vannkopper. (Den vesentlige del av overføring av antistoffer skjer i siste del av svangerskapet).
  • Gravide har høyere risiko for alvorlig forløp av varicella. VZIG kan derfor vurderes for ikke-immune gravide som eksponeres for betydelig varicellasmitte (10). Det er ikke dokumentert at VZIG forebygger viremi, og det forebygger derfor verken medfødt varicella-syndrom eller varicella hos barnet. Indikasjonen er å beskytte kvinnen mot alvorlig forløp av sykdommen.

Bivirkninger

  • Ømhet på injeksjonsstedet
  • Generelle symptomer (feber, uvel følelse, meget sjelden)

Anbefalt doseringsregime for varicella-zosterimmunglobulin: Minimum 0,2 ml immunglobulin per kg kroppsvekt gis innen 72 timer etter smitteeksponering.

Det anbefales å fordele volumet på forskjellige injeksjonssteder hvis dosen er over 2 ml hos barn opptil 20 kg og over 5 ml hos personer over 20 kg. Beskyttelsen varer i ca. 6 uker. Dette gis ved sprøyter i låret, og av og til i begge lårene avhengig av barnets vekt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s