Datteren min hadde det første året etter transplantasjonen mye eksem og utslett over hele kroppen, og i hodebunnen. Hun måtte sove med hansker på så hun ikke skulle klore seg til blods om nettene.

Eksem på hender. Foto: Lena Borge
Eksem på hender. Foto: Lena Borge

Vi fikk mange velmenende råd som dessverre ikke fungerte, og gode råd på RH som heller ikke fungerte så bra. Da vi fikk komme til på hudavdelingen på Haukeland fikk hun diagnosen Atopisk eksem og vi fikk en behandlingsplan på 2 uker. Planen gikk ut på å smøre Sandra med hydrokortison salve om kvelden (de har oppdaget at det ikke har noen hensikt å smøre om morgenen) og senere smøre henne med Miniderm 20 % glyserol krem. I hodebunnen brukte vi først en flytende hydrokortison oppløsning, og deretter en fuktighetsgivende gele fra Aco. Jeg vasket håret hennes med Aco sin Shampo for tørr hodebunn.

Jeg ble fortalt at årsaken til at hun fikk eksem kan være fordi jeg er allergisk mot bjørkepollen og dette kan igjen gi utslag i Atopisk eksem hos barna mine. Men det er håp for at det kan forsvinne for alltid. I skrivende stund er datteren min 3 år og vi har ikke lenger problemer med utslett. Sandra bruker Miniderm kremen hver dag i ansiktet.

Huden var ganske ru og tørr i ansiktet, på hendene og hodebunnen. Hun hadde også sterkt utslett på høyre hofte. Hun klarte lett å klore seg til blods. Atopisk eksem (barneeksem, atopisk dermatitt) er en tilstand med tørr, kløende og betent hud. Ingen behandling kan kurere atopisk eksem, men plagene kan lindres og forebygges. Hyppig bruk av fuktighetskrem er viktig i all behandling av atopisk eksem.

Årsak til atopisk eksem

Atopisk eksem er sterkt arvelig. Dersom en eller begge foreldre har atopisk eksem, øker risikoen for at barnet skal utvikle det til 60-80 %. I tillegg tror man at luftbårne stoffer (husstøvmidd, pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen (blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming) er medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Atopisk eksem ses ofte sammen med astma og allergi.

Forekomst av atopisk eksem

Atopisk eksem er en vanlig hudsykdom. Ca 3 % av alle spedbarn får atopisk eksem og i skolealder finnes atopisk eksem hos 10-20 %, og forekomsten er økende. De fleste blir symptomfrie i ungdomsalder, men utvikler lettere astma, allergier og håndeksem i voksen alder. Forekomsten av atopisk eksem hos voksne er 2-3 %.

Symptomer ved atopisk eksem

  • Tørr og kløende hud, ofte rødt utslett med hevelser og av og til væskende blemmer.
  • Eksemet kan være på små eller store områder, flytte seg med alderen og gi kløe i varierende grad. Kløen fører ofte til kloring, noe som forverrer eksemet.
  • Småbarns eksem (0-2 år): Ofte ses forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.
  • Barneeksem (opp til 12 år): Utslettet vil oftest være mest uttalt i knehaser og albuebøyer, samt håndledd og fotrygg. Mange har eksem bare på ett eller noen av disse stedene. Eksemet blir tørrere og klør.
  • Tenåringer og voksne: Utslettet kan fremdeles være tilstede i albuebøyer og knehaser. I tillegg er det ofte også utslett i ansikt, på bryst, hender og andre kroppsdeler. Huden er tørr og klør, og er ofte fortykket.

Dette brukte vi:

Hydrokortison salve som smøres på eksemen
Hydrokortison salve som smøres på eksemen
En utrolig god krem som skal gjennopprette fuktigheten i huden. Gikk ikke mer enn noen dager så var eksemen på kroppen borte.
En utrolig god krem som skal gjenopprette fuktigheten i huden. Gikk ikke mer enn noen dager så var eksemen på kroppen borte.
Locoid som vi brukte i hodebunnen før hodebunnsgele
Locoid som vi brukte i hodebunnen før hodebunnsgele
Hodebunnsgele, virker som fuktighetskrem.
Hodebunnsgele, virker som fuktighetskrem.
Shampoo for tørr hodebunn
Shampoo for tørr hodebunn

Som barnesalve bruker Sandra en egenprodusert salve laget av Elisabeth Gallefoss. Denne har vært helt unik og hjelper alltid hvis det oppstår sår rumpe. Jeg bruker den også litt som forebyggende. Salven består av hvit vaselin og lavendelolje. Denne kan kjøpes på Bryggen. Les mer om den på gallefoss.nu/salven_3.htm.

Egenprodusert salve av Elisabeth Gallefoss. Foto: Lena Borge
Egenprodusert salve av Elisabeth Gallefoss. Foto: Lena Borge

Et lite tips: I Sverige selger de Minderm kremen  og andre apotek kremer til halve prisen av det de koster i Norge.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s