Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon med utslett i munn, hender og fotsåler. Den forekommer først og fremst hos barn under 10 år, er svært smittsom og kan opptre som mindre epidemier.

Blemmer på hånden. Foto: Lena Borge
Blemmer på hånden. Foto: Lena Borge

Hva forårsaker hånd-, fot- og munnsykdom?

Sykdommen skyldes oftest Coxsackie-virus A16, men den kan også forårsakes av enterovirus 71 (EV71)1 og i sjeldnere tilfeller andre typer coxsackievirus. Den varianten som vi ser av sykdommen (forårsaket av Coxackie-virus A16) her i Norge, gir et mildt forløp. Ved sykdom forårsaket av enterovirus 71 kan forløpet være mer alvorlig blant annet med påvirkning av sentralnervesystemet og diaré. I Malaysia og på Taiwan var det i 97 og 98 store epidemier forårsaket av EV71.

Smittefare

Det er ikke mulig å stille denne diagnosen før blemmene er tilstede. Sykdommen smitter først og fremst i startfasen av sykdommen og i perioden blemmene kommer fram. Det er ikke mulig å stille denne diagnosen før blemmene er tilstede. Dette betyr at når diagnosen blir stilt har smitte til omgivelsene allerede skjedd. Det anses derfor ikke å være nødvendig å holde barna hjemme fra barnehage eller skole hele perioden med blemmer. Barna kan være i barnehage eller skole så sant de ikke har feber over 38 grader eller redusert allmenntilstand.

Sykehistorien

Det tar 4-6 dager fra barnet smittes til sykdommen bryter ut (inkubasjonsperioden). Det utvikles feber og som regel allmennsymptomer med sykdomsfølelse og dårlig matlyst. Deretter oppstår sår hals og etter hvert små blemmer på slimhinnene i munn og tunge. Samtidig eller like etter, utvikles som regel ømme væskefylte blemmer på håndryggen, eventuelt i håndflatene. Ca. 1/3 utvikler også utslett på føttene og i seteregionen. Blemmene forsvinner i løpet av 1-2 uker.

Utslettet i munnen finnes på kinnslimhinnen og tungen, men kan også spres til gane og mandlene. Den enkelte blemmen er fra 0,25 – 1 cm i størrelse. De er ofte ømme, starter som en rød ring som etter hvert utvikles til en liten blemme. På hender og føtter kan det også være rød hud rundt blemmene. Blemmene kan briste raskt og danne små sår.

Behandling

Det finnes ingen effektiv behandling mot dette viruset. Eventuelt kan det være aktuelt å lindre plager med febernedsettende middel, f.eks. paracetamol eller ibuprofen. Lunka eller kjølige drikkevarer kan lindre ubehaget i munnhulen.

Forløpet

Sykdommen er ufarlig. Feberen går oftest over etter 2-4 dager. Hudforandringene tilheles vanligvis i løpet av en uke. Prognosen er god.

Immunitet

Gjennomgått sykdom gir livslang immunitet mot det viruset som forårsaket infeksjon. I Norge er det nesten alltid coxsackievirus A16. Men siden sykdommen også kan forårsakes av andre virustyper, er det en teoretisk mulighet for at sykdommen kan dukke opp senere. Det skjer imidlertid svært sjelden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s