Mononukleose, mononucleosisinfectiosa, kjertelfeber, monocyttangina, populært kalt kyssesyke, er en infeksjon som skyldes Epstein-Barr-virus (EBV). Dette viruset formerer seg i nese-svelgrommets slimhinneceller og i lymfocytter. Sykdommen har navn etter de karakteristiske forandringene i blodet, hvor antallet mononukleære (enkjernede) hvite blodceller kan være absolutt og/eller relativt økt. Særlig forekommer en type store lymfocytter med rikelig cytoplasma og nyreformet kjerne i så stort antall at de kan utgjøre opptil 85 % av de hvite blodcellene. De atypiske lymfocyttene er T-celler som reagerer mot B-lymfocytter som er infisert med EBV.

Dette bildet illustrerer begynnelsesstadiet til en EBV infeksjon når viruset infiltrerer squamous epitelceller i tungen.
Dette bildet illustrerer begynnelsesstadiet til en EBV infeksjon når viruset infiltrerer squamous epitelceller i tungen.

Utbredelse
Diagnosen mononukleose stilles sjelden hos barn, noe som skyldes at sykdommen har et så mildt forløp at den blir diagnostisert som forkjølelse. Den etterlater imidlertid immunitet, og antistoffer mot EBV kan påvises i blodet hos mange mennesker som aldri har fått diagnosen mononukleose. Oftest angripes halvvoksne og yngre voksne, de fleste pasienter er 15–25 år, og mononukleose forekommer ytterst sjelden etter 40-årsalderen.

Symptomer

De alminneligste symptomer og tegn ved mononukleose er snue, halsbetennelse, forstørrelse av lymfeknuter og av milten, og dessuten leverbetennelse. Sykdommen kan begynne akutt med høy feber og muskel- og leddsmerter, men vanligvis er det en innledende fase av ca. en ukes varighet, da pasienten har lett feber og føler seg trett. I denne fasen, hvor smittestoffet formerer seg i neseslimhinnen, kan pasienten utskille virus og smitte andre. Smitten skjer antagelig ved nær eller intim kontakt (derav navnet «kyssesyke»). Sykdommen kan opptre i små epidemier innenfor mindre grupper (skoler, kaserner). Blant annet på grunn av den ukarakteristiske innledende fasen, og fordi personer som har hatt EBV-infeksjon, kan utsondre virus uten å ha symptomer, er det vanskelig å etterspore smittekilder, og inkubasjonstiden er ikke kjent med sikkerhet. Omkring 10. dag kommer det i typiske tilfeller en bratt temperaturstigning til ca. 39 °C og tegn på en sterk halsbetennelse: ømme, hovne mandler med et hvitaktig belegg som dekker over overfladiske sår i slimhinnen, og hevelse av lymfeknutene på halsen. Også andre grupper av lymfeknuter svulmer ofte opp, bl.a. i armhulen og i lysken, samt det lymfatiske vevet i milten og i leveren. Leverbetennelsen kan føre til gulsott. Det kan videre opptre sterk snue med tilstopping av nesen, ødem i øyelokkene og av og til et meslingaktig utslett på kroppen. Allmenntilstanden kan bli betydelig nedsatt. Feberen kan vedvare i flere uker, men oftest begynner den å falle etter 1–2 uker, samtidig avtar miltforstørrelsen, og blodbildet blir normalt. Sykdommen etterfølges hos mange av en tretthetsperiode som kan strekke seg over uker og måneder.

Diagnosen

Diagnosen stilles på det abnorme blodbildet, halsbetennelsen og de forstørrede lymfeknutene, samt på det positive utfallet av en test (Monospot) som påviser antistoffer rettet mot formalin-behandlede erytrocytter fra hest (heterofile antistoffer).
Behandlingen må innskrenke seg til å lindre symptomene.

Prognose

Alvorlige komplikasjoner, f.eks. ruptur (bristning) av en sterkt forstørret milt, hjernebetennelse eller hjernehinnebetennelse, kan forekomme, men er ytterst sjeldne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s