Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Bilde hentet fra nhi.no
Bilde hentet fra nhi.no

Dette er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet – der urinen samles før den går ned i urinlederne. Infeksjonen kan imidlertid spre seg videre til nyrevevet der filtrasjonen av urinen foregår. Nyrebekkenbetennelse betegnes på fagspråket som pyelonefritt.

Nyrebekkenbetennelse forekommer i alle aldersgrupper.Vi regner at ca. 1 av 1000 personer per år får nyrebekkenbetennelse. Blant gravide er forekomsten 1-2%. Menn, særlig eldre menn, er mer utsatte for å få kroniske plager.

 

Hva er symptomene på nyrebekkenbetennelse?

En voksen person som lider av pyelonefritt, har ofte feber, frysninger og flankesmerter. Kvalme, brekninger og smerter i lenderyggen (korsryggen) er heller ikke uvanlig. I tillegg kan 1/3 av pasientene ha symptomer fra de nedre urinveier (blærekatarr), som tegn på samtidig infeksjon av urinblæren. Barn og eldre kan ha mer diffuse symptomer, som feber og nedsatt almenntilstand. Enkelte eldre har ikke feber, og noen har først og fremst symptomer som synes å komme fra fordøyelseskanalen eller lungene.

Hva forårsaker nyrebekkenbetennelse?

Årsaken til denne tilstanden er som regel en oppadstigende infeksjon fra de nedre urinveiene. Det vil si en blærekatarr som sprer seg til nyrene. E. coli-bakterien er ansvarlig for 80% av de tilfeller med nyrebekkenbetennelse man møter i allmennpraksis.

Hos voksne øker risikoen for å utvikle denne sykdommen ved alle tilstander som medfører forsinket eller hindret tømming av urin. Slike tilstander kan v��re forsnevringer, steiner, svulster,forstørret prostata eller nerveskade i blæren. Hos barn øker risikoen for denne sykdommen ved tilbakestrøm av urin til urinlederen ved vannlating (vesikoureteral refluks), samt ved misdannelser i urinveiene.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?

Mistanken om at det foreligger nyrebekkenbetennelse, vil vekkes på bakgrunn av sykehistorien din, og ved funn av typiske symptomer med feber, smerter i mage og rygg, bankeømhet over nyreregionen og eventuelt svie og hyppig vannlating. Det vil bli tatt både blodprøver og urinprøve, og disse kan hjelpe til å stille diagnosen.

Hos små barn vil det alltid bli foretatt en videre utredning ved nyrebekkenbetennelse. Hos voksne gjøres dette først ved annengangs nyrebekkenbetennelse, eller i de tilfeller der betennelsen er svært langvarig. Aktuelle undersøkelsesmetoder er da ultralyd og kontrastrøntgen av urinveiene, eventuelt undersøkelse av blæren med et skop gjennom urinrøret.

Hvordan behandles tilstanden?

Behandlingsmålet er å fjerne infeksjonen, redusere varigheten og alvorlighetsgraden av infeksjonen, samt å hindre og begrense mulige komplikasjoner. Infeksjonen behandles med antibiotika og som regel er det nødvendig med behandling i 7-14 dager. Ved gjentatte infeksjoner er det aktuelt med langtidsbehandling for å forebygge tilbakefall. Det vil si antibiotikabehandling i 3-6 måneder eller mer. Urinprøve til bakteriologisk undersøkelse og resistensbestemmelse bør alltid tas før behandling startes.

De fleste pasienter kan behandles utenfor sykehus, men ved alvorlige symptomer, medtatt allmenntilstand eller svært høy feber, kan det være aktuelt med innleggelse og behandling i sykehus. Ved nyrebekkenbetennelse i svangerskap anbefales alltid innleggelse. Infeksjonen kan hos gravide føre til skade av fosteret og for tidlig fødsel.

Urinveisinfeksjon med feber og allmennsymptomer krever rask behandling hos små barn. En nyrebekkenbetennelse kan føre til permanent nyreskade dersom den forblir ubehandlet.

Hentet fra nhi.no – en nettside med mye bra informasjon om helse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s